Propadli jste kouzlu vaření v bio kvalitě a bojíte se, že vám tradiční velikonoční recepty nebudou s novými oblíbenými bio produkty fungovat? Tak zkuste prověřené recepty, u kterých se na poměry jednotlivých ingrediencí můžete spolehnout.

Co by to bylo za Velikonoce bez beránka, mazance a jidášů? Upéct tradiční dobroty si teď můžete i v bio kvalitě. Stačí se držet receptů z dílny společnosti PRO-BIO.

Velikonoční beránek
Velikonoční beránek (2)
Potřebujete:
5 vajec, 250 g cukru třtinového BIOHARMONIE, 6 polévkových lžic oleje na pečení a smažení BIOLINIE, 6 polévkových lžic horké vody, 250 g pšeničné mouky bílé polohrubé BIOHARMONIE, kávovou lžičku bezfosfátového prášku do pečiva AMYLON, vanilkový pudink, 6 kávových lžiček citronové šťávy, kávovou lžičku nastrouhané citronové kůry, špetku soli, máslo na vymazání formy, hrubou mouka na vysypání formy, 2 hřebíčky

Jak na to:
1. Pečte v keramické formě na pečení beránka. Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citrónové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a ručně vmíchejte do těsta.
2. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Nalijte těsto, položte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Prvních 20 minut pečte na 200 °C, dalších 30 minut pečte na 150 °C. Pak formu vyndejte a špejlí zkuste, jestli už je beránek dobře propečený. Nechte ho vychladnout ve formě, potom vyklopte na tác, pocukrujte nebo polijte čokoládovou polevou. Očička udělejte z hřebíčků.

Jidáše s višňovou omáčkou
 Jidáše s višňovou omáčkou, foto BIONEA
Na 16 kousků potřebujete:
1 balení droždí (42 g), 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 100 ml mléka, 250 g másla, vanilkový cukr, špetku soli, kůru z 1 citrónu, 2 vejce, 350 g bílé pšeničné mouky hladké BIOHARMONIE, 150 g pšeničné mouky celozrnné jemně mleté

Jak na to:
1. Droždí rozdrobte, přidejte lžičku cukru a cca 100 ml vlažného mléka. Promíchejte a nechte v teple vzejít (asi 15 minut). Máslo utřete s 50 g třtinového cukru, přidejte vanilkový cukr, špetku mořské soli, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a vejce. Přisypte prosátou mouku a promíchejte. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto.
2. Z těsta vyválejte váleček, který rozdělíte na 16 kusů. Každý kousek rozválejte na váleček dlouhý 30 až 35 cm a obalte ho ve třtinovém cukru. Z jednotlivých obalených válečků . Ty můžete přeložit a smotat jako pletýnky nebo udělat uzlík. Položte je na vymaštěný plech a nechte v teple dokynout. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut.

Višňová omáčka
Potřebujete:
400 g mražených višní, 20 g vanilkového cukru, 150 g medu, 100 ml vody (dle hustoty)
Mražené, vypeckované višně vložte do hrnce a přidejte vodu. Přiveďte k varu, krátce povaříte (do změknutí), rozmixujte ponorným mixérem a podle chuti doslaďte medem a vanilkovým cukrem.

Ořechový mazanec ze špaldové mouky
Ořechový mazanec ze špaldové mouky
Na dva bochánky potřebujete:
300 g celozrnné špaldové mouky, 300 g bílé pšeničné mouky, 100 g přírodního třtinového cukru, 120 g másla, 3 žloutky, 40 g droždí, 250 ml mléka nebo rýžového nápoje Isola Bio, 60 g hrozinek BIOHARMONIE, citrónovou kůra z chemicky neošetřeného plodu, muškátový oříšek, 50 g vlašských ořechů, mandle, sůl

Jak na to:
1. Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (například rýžový nápoj Isola Bio) rozmíchejte lžíci cukru, lžíci mouky, rozdrobte droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky se špetkou soli. Přisypte špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Přilijte kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidávejte mléko či rýžový nápoj postupně podle potřeby. Těsto přikryjte a nechte vykynout.
2. Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Hotové těsto rozdělte na polovinu a vytvarujte dva bochánky, které potřete rozšlehaným bílkem. Vršek posypte spařenými a oloupanými mandlemi nakrájenými na tenké plátky. Nezapomeňte po starém zvyku vrcholy mazanců naříznout na kříž a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

 

Jidáše s višňovou omáčkou, foto BIONEA-horz

Zdroj a foto: probio.cz

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný