Už jste si nasbírali šípky? Ne? Tak to je chyba. Venku vám zadarmo roste vitamínová bomba, kterou by bylo škoda nevyužít.

Sběr šípků je u nás známý od pradávna. Není divu. Už naše babičky věděly, že je to doslova esence zdraví. A to taky jsou. Jsou nabité vitaminem C a A, B a karotenem. Jsou nejen na nachlazení, ale zaberou i na parodontózu a při onemocnění dásní. Zadarmo si je můžete natrhat na keřích růže šípkové, která patří do čeledi růžovitých.
Jen si na sběr raději vezměte rukavice, protože by vás jinak svědily ruce po kontaktu s pichlavými štětinami přidržujícími nažky. Do sběru se pouštějte jen za suchého a slunného počasí.

Na šípek se vydejte v rukavicích.

Na šípek se vydejte v rukavicích.

Jak nasušit

Šípky zbavte stopek i lístků a rozložte v tenké vrstvě v sušičce nebo troubě. Tam nastavte teplotu na 60 °C. Sušte je rychle, protože při pomalém sušení třeba jen tak na plechu při pokojové teplotě, ztrácejí důležitý vitamin C a mohou plesnivět. Usušené plody mají oranžovou až červenou barvu a voní po ovoci. Uložte je do skleněné dózy.

Vitamínové bomby

1 Šípkový čaj
Skvělý nejen při nachlazení, ale i jen tak na chuť. Je lehce nakyslý.

Potřebujete
2 hrsti sušených šípků, 2 l vody, cukr, šťáva z citronu

Sušené šípky rozdrťte na menší kousky a zalijte v hrnci studenou vodou. Na mírném ohni je vařte deset minu. Pak čaj přelijte přes sítko, oslaďte a ochuťte citrónem. Zalít můžete dvakrát

2Šípkový sirup

Potřebujete
1 kg zralých šípků, 2 l vody, 1,5 kg cukru

Rozdrcené šípky přelejte studenou vodou a pomaličku vařte asi deset minut. Přelijte přes sítko do dalšího hrnce. Slitou šťávu začněte pomalu vařit, pak přidejte cukr a nechte rozpustit.
Teplý sirup nalijte do čistých lahví a zazátkujte.

3Šípková marmeláda

Potřebujete
1,5 kg šípků, 400 g cukru, voda

3ípkový sirup

šípkový sirup

Na tuto úpravu se hodí šípky, které jsou už přešlé prvními mrazíky a jsou sladší. Seřízněte jim špičku, rozpulte je a vydlabejte jadérka. Pak je zalijte vodou a pomalu vařte do měkka. Propasírujte je cedníkem a přidejte cukr cedník. Obecně se dává na kilo hmoty 400 g. Pomalu vařte pět minut a dobře míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Na chuť můžete přidat trochu kyseliny citronové. Ještě horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic a sterilujte asi 25 minut při teplotě 85 °C.

4 Naložený šípek
Šípky umyjte, odřízněte špičky a rozpulte. Vydlabejte jadérka. Půlku nasypte na talíř a přidejte cukr krystal. Na jeden hluboký talíř tak sedm až osm polévkových lžic. Přiklopte druhým talířem a nechte v chladu pět dní odležet. Až šípky změknou, tak je rozmichujte a dejte do čistých skleniček. Kdo je na sladké, může přidat ještě na vršek skelničky další cukr. Skladujte v chladu.

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný