Horko láme rekordy, a to je potřeba dodržovat pitný režim. Zapomeňte při tom na sladké limonády, po kterých budete mít ještě větší žízeň. Udělejte si skvělé osvěžující pití z přírodních surovin. A když máte dost času, můžete se pustit do výroby virgin mojita, tedy nealkoholického.

Takovou řádku horkých letních dní, které jdou jeden za druhým, pamatuje málokdo. Horko je ve dne i v noci a větráky ani klimatizace na tom nic nezmění. Pořádné doušky pití si dávají i lidé, kteří jinak pít zapomínají. Nevím, jak to máte vy, ale u nás jsme jako první vyřadili všechny sladké limonády. Měli jsme pocit, že se z nich vůbec nenapijeme. Navíc se to při větší spotřebě začíná projevovat v partiích kolem pasu. A o to vážně nikdo nestojí. Tak se snažíme vymyslet k pití něco, co je dobré, skvěle nás to osvěží a nebudeme každým douškem přibírat. A tady jsou naše skvělé tipy na lahodné a osvěžující nápoje z přírodních surovin.

6Máta
Skvělá bylinka nám roste na speciálním záhonku. Je tak roztahovačná, že by jinak umořila všechny sousedy kolem sebe. Statečně jsem ji ubránila před mandelinkou mátovou a teď si ji užíváme. Je skvělé dát jen tak pár lístků do vody. Když máte rádi vodu ledovou, můžete lístky přidat do výrobníku na led. Pro intenzivnější chuť se inspirujte mojitem a lístky nadrťte. K dokonalosti stačí přidat pár kapek citronu nebo limetky.

 

Aloisie citronová voní víc než citron.

Aloisie citronová voní víc než citron.

Aloisie citronová
Bylinku s poměrně legračním jménem jsem si pořídila v Berouně na trhu. Oficiálně se jmenuje verbena citronová a je pro ni charakteristická silná citronová vůně. Kam se na ni hrabe citron. Dejte pár lístků do džbánu s vodou a bude mít pocit, že pijete citronádu. Pro malé děti můžete přidat trochu hnědého cukru a citronáda to bude. Aloisii mám v květináči a má se čile k světu. Na zimu ji dám k muškátům. Ztratí listy a na jaře ji přesadím a dám opět ven.

 

cucumber-78789_1280Okurka
Když jsem poprvé slyšela o okurkové limonádě, významně jsme si ťukala na čelo. Ale je to opravdová dobrota, která v horku zažene žízeň. Do džbánu s vodou nakrájím tak polovinu salátovky. Poslední dobou jsem si velmi oblíbila džbán, ke kterému byl zásobník (válec) na led.

1Zázvor
Tak jako nedáme od podzimu do jara dopustit na zázvorový čaj, přišli jsme na to, že je skvělý i v létě. Navíc je mimo sezonu o polovinu levnější. Do džbánu přidávám kousek čerstvého zázvoru nakrájeného na tenké plátky a zakápnu citronem. Někdo zázvor strouhá. Zkoušeli jsme to, ale pak pro nás byl už tak pikantní nápoj příliš silný. Zázvor je nejen osvěžující, ale pomůže třeba při nevolnostech.

 

lemon-814166_1920Citrusy
O blahodárných účincích citronu věděli už před pár tisíciletími v Asii, odkud se k nám postupně dostal. Citron byste měli konzumovat nejen v létě, ale po celý rok. Nejlepší je vypít šťávu z jednoho citronu denně. V létě ho jednoduše oloupejte a nakrájejte do džbánu. Tak neztratíte ani kapku šťávy. Získáte pořádnou dávku vitamínů A, B, C, vápníku, hořčíku, železa, sodíku a dalších prvků. Velká dobrota je stejně do vody nakrájet limetu nebo pomeranč. Alespoň se vám jedna chuť neomrzí.


Náš tip –  Zkuste si v létě namíchat skvělé 
Virgin Mojito. Recept najdete ZDE.

Foto: blog.williams-sonoma.com

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný