7 super tipů na jedlé dárky

Nestihli jste nakoupit dárky pro všechny nebo rádi dáváte vlastnoručně vyráběné dárky? Máme pro vás tipy na  jedlé dárky, které připravíte i na poslední chvíli, moc nestojí, zvládne je vyrobit každý a jsou doslova a do písmene k sežrání. Tady jsou recepty vhodné nejen na Vánoce. 

Vánoční avokádové lanýže

Potřebujete (na 20 kusů)
1 avokádo (přibližně 240 g)
180 g čokoládových pecek (hořkých)
2 g mořské soli 

Na obalení
15 g kakaa
40 g nahrubo namletých nebo nasekaných nepražených pistácií

Jak na to

Z avokáda vyndejte dužinu, nakrájejte ji na větší kusy a se špetkou soli krátce rozmixujte. Rozpusťte čokoládu, vlijte ji do mixéru k avokádu a několika pulsy promixujte, až se spojí v hladkou směs. Hmotu dejte na 30 minut do mrazáku, aby trochu ztuhla. Potom lžičkou odebírejte malé kousky a tvarujte z nich kuličky o průměru 2 cm. Část obalte v kakau, část v mletých pistáciích.
Lanýže skladujte v lednici, vydrží asi týden.

Ořechy v medu

Potřebujete

* 200 g ořechů a mandlí
*100 ml medu
*2 polévkové lžíce tuzemského rumu nebo jiného alkoholu

Jak na to

Ořechy a mandle nasypte do čisté skleničky. Med dejte i se sklenicí do horké vody, aby povolil. Pak ho nalijte na ořechy a nakonec dejte alkohol. Všechny ořechy musí být ponořené, aby se nekazily. Pak zavíčkujte.

Náš tip

Skleničku s dobrotami vyzdobte kouskem látky. Když máte entlovací nůžky, ustřihněte kolečko nebo čtvereček. Dejte na hrdlo a přichyťte gumičkou. Nakonec převažte stužkou nebo lýkem.

Pomerančovo-mandarinková marmeláda

Recept na domácí marmeládu z pomerančů a mandarinekPotřebujete
* 1/2 kg pomerančů
*½ kg mandarinek
* 1 kg cukru krystal

Jak na to

Pomeranče i mandarinky dobře oloupejte a odstraňte i blanky. Nakrájejte je na malé kousky a dejte do hrnce. Přidejte cukr a za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud směs nezhoustne. Horkou marmeládu nalijte do menších dobře umytých sklenic. Zavíčkujte a na pět minut postavte dnem vzhůru, pak otočte a nechte vychladnout.

 

Neodolatelný slaný karamel

Potřebujete

  • 200 g bílého cukru
  • 90 g másla
  • 125 ml smetany (alespoň 30%, ideálně 33%)
  • lžička mořské soli

Máslo i smetanu si nechte odstát na pokojovou teplotu.

Jak na to

1. V hrnci nebo vyšší pánvi zahřejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Pozor, ať se vám karamel nepřipálí! Potom stáhněte teplotu a vmíchejte pokrájené máslo. Chvíli to trvá, ale nebojte, nakonec se obě hmoty spojí.

2. Za stálého míchání začněte přilévat smetanu. Promíchaný karamel se smetanou nechte minutku projít varem a sundejte ze sporáku.

3. V této poslední fázi do karamelu přidejte lžičku soli a pečlivě promíchejte, ať se rozpustí. Ještě horký karamel plňte do čistých skleniček a zavíčkujte. Jak karamel chladne, bude tuhnout. Skleničky uchovávejte v lednici.

Chutney z červených paprik a rajčat

Recept na paprikové chutney - skvělý jedlý vánoční dárek

Potřebujete

*2 červené papriky
*2 rajčata
* 2 nakrájené cibulky
* 3 stroužky česneku
* sůl, čerstvě umletý černý pepř
* polévkovou lžíce ovocného octa
* 2 polévkové lžíce olivového oleje

Jak na to

Papriky očistěte, vyndejte jádra a oloupejte. Rajčata také oloupejte. Pak zeleninu nakrájejte na drobné kousky a dejte do kuchyňského robotu. Cibuli nakrájejte nadrobno, osmažte na oleji, přijdete pokrájený česnek a koření. Směs přidejte do robotu, dochuťte octem a nechte robotem zpracovat na správnou hustotu. Hotové chutney dejte do čisté sklenice a dobře zavíčkujte. Na chladném místě v dobře zavřené skleničce vydrží i dva měsíce.

 

Voňavý pečený čaj

DSC_9937-HotovoPotřebujete:

200 g malin
300 g hrušek
300 g jablek
1-2 ks mandarinky či pomeranče
1 citron
400 g cukru krupice
1 lžičku mleté skořice, 3 hřebíčky, 1 badyán
150 ml rumu (můžete vynechat)

Jak na to: 

Připravte si hluboký pekáček s víkem a troubu předehřejte na 210 °C. Jablka a hrušky pokrájejte na malé kostičky (neloupejte), mandarinku či pomeranč oloupejte, rozdělte na dílky, ty pak můžete ještě přepůlit.

Všechno ovoce nasypte do pekáčku, zasypejte cukrem, přidejte koření a oloupaný pokrájený citron nebo jen šťávu z něj vymačkanou. Pořádně promíchejte, pekáček zakryjte víkem či alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut. Pak ho odkryjte a nechte dopéct dalších 15 minut. Jinak se o ovoce nestarejte, jen ho během pečení cca 3x promíchejte.

Do horké ovocné směsi vmíchejte rum a plňte ji do předem sterilizovaných maličkých zavařovaček – skvělé jsou sklínky od startovacích kojeneckých příkrmů, případně od přesnídávek či pesta. Naplněné skleničky pečlivě zavíčkujte a na 20 minut otočte dnem vzhůru. Takto připravený čaj vydrží celou zimu, doporučujeme uchovávat v chladu a temnu.

Podávání: Do hrnečku dejte 3 lžičky ovocné směsi a zalijte horkou vodou, nechte chvíli louhovat. Pak můžete čaj buď přecedit, nebo ho podávat i s ovocem. Načatou skleničku uchovávejte v lednici a spotřebujte co nejrychleji.

Náš tip: Ovoce na přípravu pečeného čaje si namíchejte dle vlastní chuti, můžete spotřebovat i mražené zásoby. Také směs koření vylaďte podle svého. Zachovávejte ale množství ovoce (cca 1 kg) a cukru na jednu dávku a nezapomeňte na citron!

Nutellový likér

DSC_9924-Flasa2-Hotovo2Potřebujete:

30 dkg Nutelly
1,5 dl vodky
4 dl smetany do kávy (trvanlivé, nejlépe ve skleněném obalu, důležitá je tekutá konzistence)
2 lžičky perníkového koření

Jak na to:

Příprava této dobroty má zcela jednoduchý postup. V parní lázni nechte rozehřát Nutellu, dokud nebude tekutá. Sundejte z plotny, přidejte koření, smetanu a vodku a důkladně metličkami promíchejte. Hotový likér nalijte do lahve, uložte do chladničky a nechte minimálně jeden den odležet.
Před podáváním lahev pořádně protřepejte.

 

Další oblíbená varianta, kterou se můžete blýsknout, je vánoční karamelový likér. Anebo připravte naprosto luxusní lemon curd, který nadchne i největší gurmány.

Foto: Freepik, Los Typos/Jaksiudelat.cz