Vánoční speciál: Recepty na bramborový salát trochu jinak – 1. díl

Nejlepší recept na bramborový salát neexistuje. Každý ho dělá po svém – někdo si ho neumí představit bez šunky, druhý bez celeru… Čas od času však není na škodu zkusit něco nového, třeba si pro letošní Štědrý večer vyberete neokoukaný recept z naší nabídky.  V prvním díle začneme klasikou a přidáme pár neobvyklých přísad. A těšte se na pokračování v lehce exotickém duchu…

Sváteční bramborový salát

Svatecni bramborovy salatNa 4 porce potřebujeme: 

500 g brambor typu A

1 menší jablko

100 g  parmské šunky

5 křepelčích vajíček

1 malá cibule šalotka

80 g cukrového hrášku

80 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petrželového kořenu

3 kyselé okurky

Na dresink: sůl, pepř, hnědý cukr dle chuti , citronová šťáva, 2 lžíce light majonézy, 1 lžíce Hellmann’s Dijonnaise

Jak na to: 

Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kostky asi 1 x 1 cm, vařená a oloupaná křepelčí vajíčka nakrájíme na čtvrtky, oloupané a vyjadřincované jablko nakrájíme na menší kostky, cibuli šalotku nakrájíme na jemno, parmskou šunku nakrájíme na nudličky, vařenou mrkev, vařený celer – bulva a vařený petrželový kořen nakrájíme též na kostičky. Z ostatních ingrediencí vymícháme dresink a vše zlehka promícháme.

Náš tip: Aby si zelenina zachovala krásnou barvu a zůstala křupavá, po krátkém povaření ji rychle zchlaďte ve vodě s ledem.

Bramborový salát s ledovým salátem

S ledovym salatemNa 4 porce potřebujeme: 

500 g uvařených salátových brambor

2 pomeranče

1 malá červená cibule

1 ledový salát

4 lžíce tatarské omáčky Hellmann´s

Čerstvě drcený pepř, sůl

 Jak na to: 

Do mísy dáme uvařené brambory nakrájené na větší kostky. Ledový salát natrháme nahrubo. Z pomerančů odkrojíme slupku až na dužinu. Postupně vykrajujeme měsíček za měsíčkem. Do mísy přidáme vyfiletovaný pomeranč a nasekanou cibuli. V misce smícháme tatarskou omáčku, sůl, pepř a vymačkanou šťávu ze zbytků pomeranče. Připravené brambory zalijeme připraveným tatarkovým dresinkem a dobře promícháme.

 

Bramborový salát s houbami a balzamikem

bramborovy salat s houbamiNa 4 porce potřebujeme: 

500 g brambor

2 jarní cibulky (pouze bílá část)

1 sklenička nakládaných hub (asi 200 g hub)

180 g light majonézy

2 lžíce rostlinného tuku

2 lžíce hnědého cukru

balzamikový ocet

1 lžíce kremžské hořčice

čerstvě mletý pepř, sůl

lístky rukoly

Jak na to: 

Brambory uvaříme ve slupce. Cibulku nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme na rostlinném tuku. Jakmile začne zlátnout, přidáme cukr, zakápneme octem a necháme odpařit veškerou tekutinu. Brambory, scezené houby a cibulku smícháme, přidáme majonézu a hořčici, lehce promícháme a dochutíme pepřem, případně i solí. Před podáváním ozdobíme lístky rukoly.

 

Tím naše nabídka nekončí. Jestliže místo klasického smaženého kapra podáváte na Štědrý den jinou rybu, mohou se vám hodit recepty na bramborový salát s trochou exotiky.

Foto: archiv Helllman´s