Potravinové alergie se poslední dobou skloňují ve všech pádech, zvlášť v souvislosti s mlékem. Někdy jde o alergii na mléčnou bílkovinu, někdy ‚jen‘ o nesnášenlivost mléčného cukru laktózy. Každá z nich má jiná omezení. Jak si v nich tedy udělat jasno?

A pozor! Intolerance může být i přechodná, získaná. Dochází k ní nejčastěji při narušení střevní mikroflóry po podávání antibiotik nebo po prodělaném střevním infekčním onemocnění. Obvykle trvá 1-3 týdny, dokud se střeva nezahojí.

Nesnášenlivost mléčného cukru – všechny mléčné výrobky nezavrhujte!

„Postižení jedinci mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., v rámci projektu Bílé plus. „Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů. Důsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy.“

Co to pro vás znamená? Kravské mléko je většinou nutné zcela vyřadit, ale zakysané mléčné výrobky (jogurty, zákysy, podmáslí, kefíry) bývají snášeny dobře. Obsah laktózy je u nich totiž snížen až o 50 %. Také polotvrdé a tvrdé zrající sýry většinou neznamenají riziko. Opatrnost je přesto na místě, stupeň nesnášenlivosti je velmi individuální – někomu vyvolá potíže pár soust smetanové zmrzliny. 

Alergie na mléčnou bílkovinu  – na produkty z kravského mléka zapomeňte!

Bob Mical_Flickr

Alergie vám vyřadí z jídelníčku i běžné jogurty…

Tato nemoc patří mezi nejrozšířenější potravinové alergie. Nepřiměřenou reakci imunitního systému a potíže vyvolá i velmi malé množství mléčné bílkoviny. Nejčastěji se objevuje u kojenců – v 95 % případů se objeví v prvním roce života dítěte, naprostá většina dokonce během prvních čtyř měsíců. Postiženo bývá asi 2 -5 % kojenců. U devíti z deseti pacientů tato alergie vymizí do tří let. 

„Mezi příznaky patří zejména potíže v oblasti trávení (průjmy, koliky, zvracení), kožní projevy (atopický ekzém, kopřivka) a respirační obtíže (alergická rýma, astma). V některých případech můžeme pozorovat i neprospívání a chudokrevnost,“ zmiňuje Ing. Jiří Kopáček, CSc. Řešením je striktní vyškrtnutí kravského mléka i výrobků z něho z jídelníčku. 

Nahradit je není snadné. Některým lidem může vyhovovat kozí mléko, které obsahuje jen minimální množství jedné z problematických bílkovin. Mléko ovčí je naopak zcela nevhodné, obsah bílkovin má ještě vyšší než mléko kravské. Záchranou není ani sójový nápoj, protože u 17 – 47 % kojenců s alergií na mléčnou bílkovinu se projevuje i alergie na sójové preparáty. 

 

 

Foto: Bob Mical, archiv Bílé plus

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný