Babské rady v akci: 4 nejlepší recepty proti nachlazení

Proč utrácet v lékárně stovky korun, když ty nejlepší a nejosvědčenější prostředky, které si s nachlazením s přehledem poradí, leží skoro v každé kuchyni. Víme, jak si je vyrobit.

Nachlazení je pro lékárny a farmaceutické firmy ten nejlepší byznys, který platíme my. Leckdy je ale mnohem lepší než využívat moderní chemické preparáty návrat k osvědčeným babským radám. Zdraví z kuchyně vyjde na pár kaček a je prověřené. Co všechno potřebujete? Cibuli, med, křen, zázvor nebo kysané zelí. A když se uzdravíte, tak ze zbytku navaříte.

Cibule

onion-276590_1280

Odvar z cibule nebo šťáva jsou skvělé proti chřipce, nachlazení a hlavně pomohou proti dráždivému kašli. Výhodou je, že oslazené medem chutnají i malým dětem.

Čaj
2 větší cibule
2 l vody
Oloupanou cibuli rozkrájejte na plátky, které zalijte studenou vodou v hrnci. Na malém plamínku přiveďte k varu a vařte deset až dvanáct minut. Pak vypněte a nechte dalších pár minut louhovat. Přelijte přes sítko a oslaďte medem. Odvar pijte teplý.

Šťáva
2 cibule
6 lžic cukru
lžíce medu
Nasekejte cibule nadrobno, dejte do skleničky. Přidejte cukr a med. Vzniklou šťávu dávkujte po lžičkách třikrát denně.

Zázvor

ginger-74265_640

Kořen zázvoru je hitem posledních let. Čaj z něj nejen pomůže proti chřipce, nachlazení, ale dokáže i rozpustit hlen a pěkně prohřeje. Kořen oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Kdo má rád štiplavější, může kořen nastrouhat. Pak zalijte horkou vodou a nechte louhovat. Před podáváním dochuťte medem a citronem. Když nemáte čas čekat na louhování, vymáčkněte šťávu z kořene v lisu na česnek.

Kysané zelí

sauerkraut-574170_1280Oblíbená pochutina je skvělá nejen na cukrovku. Kysané zelí je plné vitaminu C, a tak pomůže v zimě s posílením imunity. Kupte si sáček a dávkujte si zelí po mističkách. Jen pozor, ať ho nesníte moc, protože hodně nadýmá.

Křen

Pikantní kořen je skvělý nejen k masu. Také je bohatý na vitamin C, vitaminy skupiny B a minerály. Zabírá při chřipce a proti kašli, kdy uvolňuje hlen.

Křenový sirup
Kořen křenu
cukr krystal
Křen nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte ho do misky a zasypte cukrem. Nechte uležet a pak slijte přes síto. Dávkujte tři lžičky denně. přeceďte přes velmi jemné síto a nalijte do skleněné lahvičky. Doporučená denní dávka jsou tři lžičky.

Křen s medem
Doslova protichřipková atomovka je strouhaný křen smíchaný s medem v poměru jedna ku jedné. Dávkujte si pak jednu kávovou lžičku osmkrát denně.