Někdy si chvíle v kuchyni skutečně užíváme, ale co si budeme nalhávat – ve všední dny je příprava jídla zpravidla hrou o čas a každá minuta je drahá. Naše rychlé tipy potom přijdou vhod…

1Máte na páteční večer sezvanou partu přátel a víte, že po příchodu z práce budete přípravu tříchodové hostiny jen těžko stíhat? S dezertem si můžete udělat´fóra´. Směs suchých přísad na pečení si připravte klidně dopředu a uchovávejte 1-2 dny v sáčku nebo potravinové dóze (kromě kypřicího prášku, ten přidáme až na poslední chvíli, těsně před přípravou těsta). Nenaděláte si v kuchyni nepořádek na poslední chvíli.

2 Potřebujete vyšlehat krém ze změklého másla, ale zapomněla jste ho vyndat z lednice? Měknutí másla urychlíme, když ho nakrájíme na malé kousky, aby měknutí probíhalo rovnoměrně. Nebo kousky másla dáme na talíř, který postavíme na hrnec s právě vypnutou vařící vodou. Talíř necháme pár vteřin na místě, pak zkusíme máslo zpracovat stěrkou. Pokud jde ještě ztuha, vrátíme talíř ještě na chvilku nad hrnec s teplou vodou.

3 Otravuje vás mytí jemné strany struhadla, zvlášť když jste s ním předtím nastrouhali sýr pro celou rodinu? Příště než začnete, potřete struhadlo slabou vrstvičkou oleje.

4 Zaskočila vás nečekaně ohlášená návštěva a potřebujete rychle připravit moučník? Vajíčka na poslední chvíli vyndaná z lednice získají správnou teplotu, když je na 1 až 2 minuty vložíme do misky s teplou vodou. Nenechte se zdržovat čekáním, než vystydne rozpuštěné máslo. Předem si dejte do lednice nachladit misku, do které ho přelijete.

5 Brambory vařené ve slupce jsou skvělá příloha, ale to loupání! Co si budeme nalhávat, je to piplačka. Když do vody na vaření přidáme půl lžičky oleje, půjde slupka dolů mnohem snadněji a rychleji.

6 Pečete si domácí chleba, ale jste s časem na štíru? Těsto na chleba nebo slané pečivo vykyne rychleji, když je postavíte do trouby předehřáté na 50°C nebo na topení. Popoženete ho také jednoduchým fíglem – mísu přikryjte fólií potřenou olejem.

ID-10093282

7 Hmm, mandličky… Oblíbená lahůdka dokáže při vaření také potrápit. Ale my víme, jak na ně! Mandle oloupete raz dva, když jim dáte teplotní šok: nejdříve je spaříte horkou vodou a následně je přelijete studenou.

8 Vodu na těstoviny či rýži osolte až ve chvíli, kdy se vaří. Ušetříte čas i peníze – slaná voda má totiž vyšší bod varu a trvá jí déle, než začne vřít.

9 Na ledový salát použijte hrubou sílu! Držte ho košťálem dolů a několikrát jím silně bouchněte o linku – košťál se uvolní a listy můžete bez zdlouhavého vykrajování použít na oblohu či natrhat do salátu.

10Taky vám rodina protestuje proti peckám v třešňové bublanině? Odpeckovávat třešně je otročina – pokud tedy neznáte tuhle fintu s kancelářskou sponkou, která nás nadchla na internetu – zkoukněte video.

 Foto: FreeDigitalPhotos.net

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný