Zavařovací sklenice už nemůžete ani vidět  a zahrada je stále plná chutných plodů? Začněte vyrábět sušené ovoce, které využijí jako zdravou rychlou svačinku i vaše děti. A pokud nemáte vlastní úrodu, využijte příznivých sezónních cen ovoce v obchodech.

Sušit můžete celou řadu plodů. U dětí bodují třeba jablka, banány, jahody a pomeranče. V sušené podobě je můžete přibalit jako občerstvení na cestu na dovolenou bez obav, že vám potomci šťávou a dužninou opatlají celé auto. Takže jak na to?

Jahody
Stáleplodící odrůdy ještě nabízejí dozrávající plody. Jahody stačí omýt a odštopkovat. Pak je naplátkujte buď nožem, nebo třeba pomocí kráječe na vajíčka. Není potřeba nijak dál upravovat, obejdete se bez cukru i citronové šťávy.

IMGP2806-1024x6801

Jablka
Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a pokrájejte na plátky. Namočte nebo postříkejte je citronovou šťávu, aby nezhnědly. Kromě klasických křížal můžete zkusit vylepšené skořicové varianty.
1) Smíchejte půl hrníčku citronové šťávy se lžící medu a plátky jablek ve směsi namočte. Vyskládejte do sušičky a posypte trochou skořice.
2) Plátky vykoupané v citronové šťávě vyrovnejte do sušičky a posypte skořicovým cukrem.
Náš tip: Oloupané slupky nevyhazujte a usušte je zvlášť také, můžete si z nich dělat chutný čaj.

IMGP2821-1024x6801

Třešně
Ještě vám na stromě zbyly třešně? I ty můžete nasušit. Nejdřív je ovšem musíte vypeckovat, což je trochu pracnější. Jde to lépe, když plody necháte nejdřív ztuhnout v mrazničce. Případně můžete také dát sušit celé plody a teprve až ve chvíli, kdy z nich po rozpůlení už nevytéká šťáva, pecky vymáčknout a plody dosušit. Po usušení mají být vláčné podobně jako rozinky.

Banány
Pořídili jste výhodně banány v akci? Banán rozkrájejte přibližně na 18 plátků a namočte do směsi z půl hrnku citronové šťávy a lžíce medu. Poté dejte do sušičky. Hotové nevypadají možná tak skvostně jako kupované, ale chutnají mnohem lépe.

Pomeranče
Pomeranče oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a rovnou skládejte do sušičky. Chuť sušených plátků vás mile překvapí a kolečka, která se do zimy nesní, můžete použít jako vánoční ozdoby.

Jak dlouho sušit: 
Délka sušení závisí na tloušťce plátků, ovlivňuje ji o to, zda jste ovoce máčeli v medu. Obecně počítejte s 8 hodinami, tedy večer můžete sušičku zapnout a ráno ‚sklízet‘. U šťavnatějších plodů může proces sušení trvat i dvakrát déle. Než usušené ovoce uskladníte do dóz či krabiček, nechte ho vždy dokonale vychladnout.

 

Zdroj: www.housingaforest.com

 

 

 

 

 

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..