medovnikove-kulicky-recept
Recept na vánoční medovníkové kuličky

Recept na naprosto úžasné medovníkové kuličky

Nepečeným kuličkám doma moc nefandíme, ale tahle dobrota, to je něco jiného. Hvězdou mezi cukrovím se pro nás tento rok staly medovníkové kuličky. Těsto sice musí do trouby, ale jinak v receptu nic složitého nenajdete. 

Na recept jsem narazila náhodou v jedné facebookové skupince. Moc často recepty z netu nezkouším (nesnáším totiž zklamání z výsledku), ale klasický medovník mám ráda a nic kulatého v naší krabici s cukrovím zatím nebylo, takže jsem se rozhodla kuličky otestovat. Výsledek předčil očekávání, takže recept s klidným svědomím sdílím dál 🙂

Na medovníkové kuličky potřebujete:
Na těsto:
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
4 lžíce medu
2 vejce
60 g rozpuštěného másla
2 lžičky jedlé sody

Na krém: 
1 celé máslo
1 karamelové salko (když neseženete karamelové kondenzované mléko hotové, můžete si ho dlouhých vařením konzervy vyrobit i z obyčejného)

Jak na to:

1. Ze všech surovin vypracujeme těsto. Četla jsem v několika diskusích, že to nejde a je třeba přidat trochu mléka, aby drželo pohromadě. Není to nutné, sice jsem ručně zpracovávala trochu déle, ale povedlo se i bez mléka.

2. Nenecháváme odpočívat a rovnou z těsta vyválíme placku. Já těsto rozdělila na dvě části a každá placka byla na jeden plech. Na tvaru placky vůbec nezáleží (stejně ji rozemelete), takže nepravidelná šiška vás vůbec nemusí trápit.
Opět – někdo si stěžoval, že se těsto lepí a vyválet nejde. Stačilo bochánek rozválet přes potravinovou fólii a nebyl vůbec žádný problém.

_DSC0368-ok3. Troubu předehřejeme na 180 °C a placky pečeme přibližně 10 minut.

4. Upečené těsto necháme vychladnout, pak ho rozlámeme na větší kusy a proženeme mixérem nebo mlýnkem. Kdo nemá k dispozici ani jedno, musí to vzít ručně a rozdrtit na jemné drobky.

5. Ze změklého másla a karamelového salka si umícháme krém (použila jsem na to šlehač).

6. Trošku drobků z těsta si dáme stranou na obalování kuliček. Zbytek důkladně promícháme s krémem a dáme cca na 2 hodiny vychladit do ledničky – když hmota trochu ztuhne, budou se pak snáze tvarovat kuličky.

7. Z těsta potom tvarujeme kuličky, které obalujeme v drobečcích. Já jsem udělala dvě varianty – půlku kuliček obalenou drobky, druhou půlku mletými vlašskými ořechy.

Kuličky jsou vděčné cukroví. Vedle těch medovníkových se budou krásně vyjímat i sněhově bílé rafaelo kuličky.