Domácí salko – snadné a za pár kaček

Andrea Nguyen

Domácí salko můžete připravit i ve veganské variantě, např. z mandlového či sojového mléka – na fotce vpravo

Vánoční přípravy pořádně provětrají peněženku, tak neutrácejte víc než je nutné. Domácí náhradu kondenzovaného mléka pořídíte s minimem nákladů a zabere vám to pouhou půlhodinku. Chuťově je k nerozeznání od kupovaného a oblíbené kokosové kuličky, domácí likér nebo karamelový krém do dezertů s ním vyjdou podstatně levněji.

Co potřebujeme:

 600 ml mléka, 200 g cukru krupice,  40 g másla – z této dávky byste měli uvařit o trochu menší množství, než je v běžné Salko konzervě (pokud děláte poloviční dávku ve velkém hrnci, doba vaření se asi o pět minut zkrátí)

Jak na to:

Všechny ingredience dáme do hrnce, promícháme a prudce přivedeme k varu. Potom teplotu snížíme a vaříme do zhoustnutí. A hlavně – MÍCHÁME, MÍCHÁME! Chce to trpělivost a míchat opravdu nepřetržitě. Vaříme přibližně 25 minut. Neděste se, že mléko dlouho nehoustne, ke konci doby vaření získá tu správnou konzistenci.

Náš tip: Jde to i bez práce. Vlastníte-li domácí pekárnu, nasypte suroviny dovnitř a zapněte program Marmeláda. Tento zlepšovák jedné čtenářky jsme osobně netestovali, ale za zkoušku asi stojí. Pokud by  mléko nezhoustlo, zachráníte to a doredukujete v hrnci!  

Důležité je, aby mléko neustále vřelo, jinak budete míchat donekonečna. A pozor – počítejte s tím, že hotové ‚salko‘ po zchladnutí ještě zhoustne! Nevařte proto přehnaně dlouho, mléko by se vám jen zbytečně moc zredukovalo.

Doba vaření záleží na průměru hrnce, který použijeme. Čím větší dno, tím rychleji mléko zhoustne. Nás zaujal i nápad vařit ‚salko‘ na teflonové pánvi. Díky její velikosti je raz dva hotové a díky nepřilnavému povrchu se tolik nenadřete s mícháním.

Milovníkům medovníků a likérů se jistě hodí také postup na karamelové kondenzované mléko: suroviny použijeme stejné, změníme pouze postup. Začneme jako při výrobě karamelu a do hrnce dáme nejdříve máslo a cukr. Necháme zkaramelizovat a až potom přilijeme mléko a vaříme. 

 Hotové domácí salko můžete rovnou vyzkoušet :-) Když už byla řeč o kokosových kuličkách, recept na ‚Raffaelky‘ najdete ZDE, vánoční vaječný likér připravíte podle návodu ZDE.

 

 

Foto: Andrea Nguyen

 

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný