Vděčné cukroví, které si můžete do zásoby zamrazit a vytáhnout během roku kdykoli jako sušenky ke kávě, je dvoubarevné linecké. Z jednoho těsta vyrobíte hned několik originálních kousků.

Potřebujete:

shortcrust-pastry-217634_1920Světlé těsto:
250 g hladké mouky, 125 g másla
60 g cukru moučka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr

Tmavé těsto: 
250 g hladké mouky, 125 g másla
60 g cukru moučka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr
3 lžíce kvalitního kakaa

+ bílek na potření

Jak na to:

1. Smícháme prosátou mouku s oběma cukry (u tmavého těsta do ní rovnou vmícháme i kakao), poté zapracujeme změklé pokrájené máslo a žloutek.

2. Hotová hladká těsta dvou barev vytvarujeme do válce, zabalíme do potravinové folie a dáme do chladničky alespoň na hodinu odpočívat.

3. Varianta 1 – šachovnice: z těsta si vykrojíme stejně velké světlé a tmavé hranoly cca 1 cm široké. Ty potom na přeskáčku slepíme bílkem k sobě tak, aby nám vytvořili šachovnici – může mít jen čtyři okénka či devět, podle toho, jak velké cukroví chceme dělat a jak široké jsme si připravili hranoly. Hotovou skládačku dáme opět na 30 minut vychladit a potom ji příčně rozkrájíme na 0,5cm plátky. Pečeme na 180°C přibližně 10 minut.

Varianta 2 – roládky: obě těsta si vyválíme na max. 5 mm silné pláty. Jeden z nich potřeme bílkem, druhý na něj položíme a stočíme do rolády. Dáme vychladit a poté nakrájíme na 0,5cm plátky. Pečeme na 180°C přibližně 10 minut.
Náš tip: Místo kakaa můžete druhý plát obarvit potravinářským barvivem na červeno.

Varianta 3 – knoflíky: pokud se vám nechce motat ani skládat, můžete nechat těsta zvlášť a zkusit originální inspiraci v podobě knoflíků podle tohoto postupu.
Knoflíkové cukroví

Zdroj: Kamelena.ru

Foto: FreeDigitalPhoto.net

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný