Pro jednou vynechte chlebíčky a na party či oslavě se blýskněte úžasnou voňavou italskou specialitkou. 

Italskou focacciu můžete podávat k vínu nebo jako předkrm s extra panenským olivovým olejem, do kterého si ji namáčejte – doporučujeme použít olivový olej s výrazným aroma a plnou chutí, např. Carbonell Extra Virgin nebo Bertolli Originale. Nebo prostě focacciu připravte k svačině jako výborný sendvič. Rozkrojte ji, potřete třeba máslem, přidejte na plátky nakrájený salám, tvrdý sýr, obložte kolečkem rajčete, kouskem listu hlávkového salátu apod.

Potřebujeme:
Serge Bertasius ID-100181151

450 g hladké mouky
1 velký uvařený oloupaný brambor
½ kostky čerstvého droždí
špetka cukru moučka
2 polévkové lžíce vody
100 g černých oliv
1 šalotka
1 čajová lžička medu
1-2 polévkové lžíce drůbežího vývaru
1 větvička rozmarýnu
špetka soli
střik balzamikového octu
olivový olej
hrubá mořská sůl

Jak na to:

1. Ručně nebo v robotu těsto důkladně prohněteme. Pak necháme nakynout.

1Do misky dáme droždí, špetku cukru, vodu a vše dohromady promícháme. Směs smícháme s moukou, poté prohněteme s rozmačkaným, uvařeným bramborem a necháme na 10 min.nakynout. Přidáme 100-150 ml vody, vyhněteme, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut nakynout.

2Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme nadrobno nakrájené olivy dohromady s najemno pokrájenou šalotkou. Přidáme med, drůbeží vývar, rozmarýn a povaříme 10 minut, až se nám tekutiny vypaří. Přidáme špetku soli, zastříkneme octem, vytáhneme větvičku rozmarýnu a necháme na chvíli vychladnout. Vychladlou směs vyhněteme dohromady s těstem.

Pečicí papír na plechu hojně potřeme kvalitním olivovým olejem.

3Plech si vyložíme pečicím papírem a potřeme olivovým olejem – nešetříme s ním. Těsto vyválíme na 1,5 cm vysoký plát, který přeneseme na plech. Necháme opět 20 minut kynout.

Než do těsta na plechu uděláme důlky, necháme ho 20 minut kynout.

4Poté prsty vytlačíme do těsta malé důlky, pokapeme olivovým olejem, posypeme hrubou mořskou solí a drobně nakrájeným rozmarýnem. Pečeme při 190°C asi 20 minut. Hotovou focacciu rozkrájíme na kousky a podáváme.

 

 

 

 

Foto: archiv MC Consultant, Freedigitalphoto.net, Flickr

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný