Taky se vám na zahradě hrdě tyčí žahavé kopřivy a vy se chystáte jim při nejbližší příležitosti srazit hřebínek? Hlavně je nevyhoďte. Když je necháte vylouhovat, vyrobíte si zadarmo vynikající přírodní hnojivo, které vám pomůže léčit a vyživit rostliny a ještě odpudí mšice. Víme, jak na to.

Čím rychleji kráčí pokrok kupředu, tím víc si ověřujeme, že rady a postupy našich předků máloco překoná. Nejlépe je to vidět na našich zahradách. Zatímco před pár lety tu kralovaly nejrůznější chemické postřiky, teď se znovu vracíme k fintám našich prababiček. Toužíme po zelenině a ovoci, které je co nejvíc přírodní. Kdo by si je také po měsících piplání na záhonech chtěl kropit chemií? Raději vsaďte na kopřivu, která podporuje růst a pomáhá proti mšicím a sviluškám a odradí mravence, kteří s oblibou mšice roznášejí..

stinging-nettle-228248_1280Jak si vyrobit jíchu z kopřiv? Nastříhat a zalít
V mém případě se jedná o návrat k dědečkově moudrosti. Na kopřivovou jíchu, jak se tomuhle organickém a ekologickému hnojivu říká, nedal dopustit. Měl radost, že se zbaví plevelu a ještě z toho něco má. Kopřivová jícha má úplně jednoduchý postup výroby. V první řadě na něj potřebujete čerstvé kopřivy. Vydejte se na ně v rukavicích a se zahradnickými nůžkami. Pak je rozstříhejte na menší kusy a dejte do kýble. Jen pozor na kov, který snadno koroduje. Čím budou nastříhané kusy menší, tím rychleji proběhne kvašení. Rostlinného materiálu by v nádobě mělo být tak do poloviny, maximálně do tří čtvrtin. Pak přidejte vodu. Nejlepší je měkká dešťová ze sudu. Když ji nemáte a budete brát z vodovodního potrubí, nechte ji den odstát, aby vyprchal chlor.
Zalité kopřivy přikryjte jemným sítem, aby se tam dostal vzduch, ale ne hmyz.

wooden-barrel-219559_1280Pozor, smrdí!
Kdo podobný výluh ještě nepřipravoval, měl by se připravit na pořádný smrad. Týden zapomenuté kytky v jedné vodě ve váze, jsou proti tomu slabota. Nádobu proto raději umístěte do nejzazšího kouta zahrady. Když se pustíte do výroby malého množství na balkoně a sousedi budou po větru, připravte se problémy. Výluh totiž musí zrát nejméně dva týdny, během kterých je ho potřeba čas od času promíchat. Jak poznáte, že je hotovo? Roztok už nebude pěnit, ztmavne a zbytky rostlin klesnou ke dnu. Pak ho přelijte přes síto. Pevnou hmotu můžete použít jako mulč. Kopřivová jícha je velmi silná, proto ji před použitím musíte pořádně zředit. Na měsíční hnojení v poměru 1:10 dílům vodu. Použít ji můžete jako zálivku k rostlinám i na postřik. Kopřiva je doslova nacpaná dusíkem, a tak se bude zelenině i rostlinám hodit hlavně v době růstu. Používat ji je dobré po nebo při dešti. Když jsou horka a pálí slunce, přidejte k výluhu další zálivku.

Náš tip – Jícha se dá dělat i z dalších rostlin, ale sehnat jich víc bývá občas problém. Tedy kromě pampelišek, kterých je dost. Výluh z pampelišky udělá dobře ovocným stromům a keřům, aby měly lepší úrodu.

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..