Dáte si rádi chlebíček namazaný burákovým máslem, ale nebaví vás, že do něj většina výrobců dává palmový olej? Tak si ho podle našeho jednoduchého receptu udělejte doma a bez nezdravých přísad.

Jak jsme slíbili, máme pro vás další recept na dobrotu bez palmového oleje. U nás je burákové (arašídové) máslo – Peanut Butter hodně populární. Nejraději jsme měli to z Lidlu, které bylo chutné a vycházelo i ve srovnávacích testech docela dobře. Jenže pak jsme si začali všímat toho, kde všude je přidaný palmový olej. Bohužel je i v tomto produktu a jak se zdá, ve většině ostatních podobných. Při jeho ceně nás to dost naštvalo a navíc jsme stáli před otázkou, zda se vzdát burákového másla navždy. To nikdy! Raději si ho děláme.

peanuts-618547_1920

Arašídy jsou lusky podzemnice olejné. Buráky mají obsah tuku až 50 %. Dále obsahují vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, zinek, antioxidanty a například i koenzym Q10.


Countrylife.czNa výrobu másla nepotřebujete žádné zvláštní vybavení. My ho připravujeme v 7 let starém robotu v nádobě na těsto ostrým nožem. Jde to bez potíží.
Nejprve se musíte rozhodnout, jaké arašídy na výrobu použijete. Nejpracnější, ale i nejlevnější je koupit neloupané arašídy, které si sami oloupete. Jedinou nevýhodou je, že především u arašídů prodávaných na váhu hrozí výskyt plísně. Při výběru dejte dobrý pozor.
Když si chcete práci ušetřit, tak při ohledání obalu zjistíte, že pražené a nesolené arašídy jsou většinou s palmovým olejem, což je tak trochu začarovaný kruh. Hodně často se totiž skrývá pod pojmem rostlinný olej, což je nejčastěji mix řepkového a palmového oleje. Proto se můžete do výroby pustit v bio kvalitě. Dvousetgramový sáček bio loupaných a nepražených arašídů vyjde podle prodejce od třiceti do čtyřiceti korun. Dva máte na velkou sklenici domácího arašídového másla, a to se v bio kvalitě stále dost vyplatí.

Recept na domácí arašídové máslo

Potřebujete: 400 g arašídů, polévkovou lžíci medu a čajovou lžičku mořské nebo himalájské soli (ta je výborná, ale počítejte s tím, že méně solí)

Jak na to

peanutbutter1. Neopražené arašídy je potřeba nejprve opražit, aby měly svou charakteristickou chuť. Dejte je na pánev na mírný plamen a stále míchejte. Nebo je lze dát na plech do trouby rozehřáté na 180 °C na deset až patnáct minut.

2. Další bod je stejný pro všechny druhy arašídů. Nasypte je do robota nebo mixeru s ostrým otočným nožem a na dvě minuty pusťte. Nebojte se, že bude nůž rachtat. Arašídy jsou plné oleje a po pár proseknutích ho uvolní a začne se tvořit pomazánka.

peanut-butter-350099

Burákové máslo se skvělé hodí nejen na chleba, do sendvičů, ale i pomazánek a dezertů. Pozor si na něj musí samozřejmě dát alergici.

3. Když máte, tak jako my, rád crunchy, tedy křupavou variantu, odeberte dvě až tři lžíce nahrubo nasekaných buráků.

4. Do směsi přidejte med, sůl a znovu pusťte robota. Za chvíli začne směs hrudkovatět a bude se lepit na stěny mísy. Shrábněte ji. Mixujte asi 5 minut (podle výkonu motoru), dokud nevznikne hladké a typické vonící máslo. Pak přidejte odebrané nahrubo nasekané kousky a ještě promíchejte. Kdo má rád máslo hlaďoučké, prostě mixuje dohladka.Honey-Roasted-Peanut-Butter-l-www.SimplyScratch.com-recipe

5. Máslo dejte do dobře vymyté sklenice s uzavíratelným víčkem. Vydrží i dva měsíce, ale to známe jen z doslechu, protože u nás je pryč mnohem rychleji. Když se vám ve sklenici oddělí trocha oleje, buď ho zamíchejte, nebo odeberte třeba do salátu nebo na vaření.

222

Foto: dishmaps.com, simplyscratch.com

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..