Na procházce do lesa touto dobou narazíte na zelený poklad – zdravím nabité lístky medvědího česneku. Nasbírejte si je třeba na výtečné pesto. 

 

Medvědí česnek je hit posledních let. Není divu. Rostlinka, která se svými lístky podobá konvalince (na záměnu pozor, konvalinka je jedovatá!), obsahuje spoustu vitaminu C i železa, má antibakteriální účinky, pomáhá při nachlazení a chřipkových onemocněních, prospívá při kvasinkových infekcích, detoxikuje… a ve výčtu pozitivních účinků bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Prostě hotový jarní elixír zdraví. Nejlepší je sbírat ji přibližně do května, pak začne kvést a ztrácí sílu. Pokud na medvědí česnek nenarazíte v lese, podívejte se po něm na trzích či ve farmářských prodejnách.

Na pesto z medvědího česneku potřebujete:

Přibližně 25 lístků medvědího česneku, 100 ml kvalitního olivového oleje, 40 g vlašských ořechů nebo piniových semínek, 40 g strouhaného parmazánu
(pokud kupujete medvědí česnek na trhu na váhu, počítejte na 200 g lístků 120 ml oleje, 50 g oříšků a 50 g parmazánu)

Česnekové listy, oříšky a parmazán dejte do mixeru a rozmixujte na jemnou směs. Pak postupně přilívejte olej a promíchejte. Můžete lehce dosolit. Hotové pesto dejte do čisté skleničky a vršek ještě přelijte trochou oleje. Zavřete a uchovávejte v lednici.

Toto zdravé pesto použijte na těstoviny, do rizota nebo do salátů. Chutná skvěle i na rozpečené bagetce.
Aby si lístky česneku v pestu udržely krásnou svěže zelenou barvu, před rozmixováním je oblanšírujte – přelijte vroucí vodou a rychle zchlaďte.

Jestli plánujete pesto z medvědího česneku skladovat delší dobu a chcete ho používat i na dochucení polévky a další způsoby, rozmixujte spolu pouze lístky, olej a sůl.

A pokud prostě zelená pesta milujete, tady máte další tipy – recept na petrželové a špenátové pesto, které si už co nevidět budete moci také udělat z výpěstků ze zahrádky. A největší klasika je samozřejmě pesto bazalkové.

 

Foto: Pixabay.com

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..