Posloucháte, jak si kolegyně nebo kamarádka dělá v jogurtovači poctivý domácí jogurt, ale vy ho nemáte? Nevadí. Na čerstvý jogurt vám bude stačit mléko, hrnec a tenhle jednoduchý postup.

Když si ve skleničce necháte místo a přidáte pečené müsli a oříšky, budete mít svačinu i do práce.

Když si ve skleničce necháte místo a přidáte pečené müsli a oříšky, budete mít svačinu i do práce.

Recept na domácí jogurt
Potřebujete: 1 l plnotučného mléka, lžíci cukru (nemusí být) a lžíci až kelímek bílého jogurtu se živou kulturou

Na začátku je třeba říct, že při výrobě jogurtu se vyplatí dodržovat hygienu a pracovat jen s čistým nádobím a náčiním.

1. K malému množství vody přidejte do hrnce mléko a vše zahřejte na 80 °C. Pozor nevařte! Jakmile se začnou tvořit bublinky, sundejte hrnec z plotýnky. Když vychladne na 40 °C, přidejte bílý jogurt s živou kulturou. Stačí velká lžíce, ale klidně může být i celý kelímek. Kdo chce mít jogurt sladký, může přidat i cukr. Pak vše dobře promíchejte, na hrnec dejte pokličku a postavte na místo se stálou teplotou kolem 30 °C. Dobrá je deka nebo peřina na radiátoru, mírně vyhřátá trouba.

2. Za čtyři až šest hodiny se podívejte, jestli jogurt houstne. Když ne, znovu ho zakryjte a nechte na teplém místě. Pravidlem je, že čím déle jogurt houstne, tím je kyselejší. Ze zhoustlého jogurtu slijte přebytečnou vodu a malou sběračkou ho rozdělte do malých, dobře vymytých skleniček s víčkem. Další možností je hned po smíchání v bodu 1 tekutý jogurt rozlít do uzavíratelných skleniček a nechat ho zrát rovnou v nich. V obou případech je třeba dát skleničky s jogurtem do lednice, kde vydrží až týden. Jakmile skleničku otevřete, je potřeba sníst celý obsah.

Náš tip: Osobně doporučuji jogurt nesladit, protože pak ho můžete využít i na salátové dresingy nebo tzatziky. Když si ho budete chtít osladit dodatečně, stačí rozinky, nastrouhané jablko nebo podle našeho receptu připravené domácí pečené müsli.

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..