Naším podzimním favoritem se stal legendární americký apple pie. Kombinace křehkého těsta a šťavnaté jablečné náplně v tomto koláči je přímo dokonalá – a rozhodně stojí za trochu zdlouhavější přípravu. A když si dáte práci i s jeho nazdobením, bude také pastvou pro oči. 

Co potřebujete:

apple_pie_recept_postup_okNa těsto:
350 g hladké mouky
30 g cukru krystal
220 g dobře vychlazeného másla
až 110 ml studené vody

Jablečná náplň:
cca 0,5 kg tvrdších jablek
50 g třtinového cukru (některé recepty uvádí ještě stejné množství krystalu, ale za nás to takto víc než bohatě stačí)
1 vanilkový cukr
2 lžíce skořice
špetka soli
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce vanilkového či karamelového pudinkového prášku (originální recept používá 2 lžíce kukuřičného škrobu, ale my to milujeme s pudinkem :))
25 g másla

Jak na to:

1. Do mísy si dejte sypké ingredience na křehké těsto. K nim přidejte na malé kousky nakrájené tuhé máslo a rychle propracujte, aby se kousky obalily moukou. Pokud děláte těsto v robotu, dejte tomu nanejvýš 30 sekund.

2. Jakmile těsto vypadá jako drobenka, přilévejte do něj studenou (nejlépe až ledovou) vodu – podle našich zkušeností stačí 110 ml, recepty uvádějí množství 80–120 ml. Přidávejte raději po troškách, ať to nepřeženete – těsto by stále mělo připomínat dobře držící drobenku.

3. Rozdrobené těsto přesypejte na vál a propracujte do kompaktní hmoty. Snažte se ho zpracovat rychle, ať se od vašich rukou zbytečně moc nenahřeje.V těstě stále mohou být vidět drobné kousky másla, není to vůbec na škodu. Z hotového těsta uplácejte kouli, rozdělte ji na dvě půlky, zabalte do folie a dejte aspoň na hodinku do ledničky.

4. Oloupaná jablka si nakrájejte na silnější plátky a pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Potom je promíchejte se skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem a solí a dejte do cedníku vykapat. Pozor, nezapomeňte šťávu chytat 🙂

5. Vychlazené těsto nechte pár minut povolit a pak ho vyválejte na placku o pár cm větší, než je průměr kulaté formy. Vložte ho do formy, lehce přitlačte a nadbytečné přesahující okraje těsta odřízněte. Dejte zpět do lednice.

6. Až vám odkape z jablek 100 ml šťávy, nalijte ji do kastrůlku, přidejte máslo a pudinkový prášek (nebo kukuřičný škrob) a cca 8-10 minut za neustálého míchání vařte, aby se zredukovala tak na polovinu a získala hustotu sirupu. Mezitím si nechte povolit druhou půlku těsta.

7. Hotovou šťávu nalijte do jablek, promíchejte a směs rozprostřete do formy s těstem. Z druhé poloviny těsta si na „pokličku“ vyválejte opět kruh cca o průměru formy. Přeneste do formy a po krajích těsto dobře přimáčkněte. Uprostřed udělejte pěkné zářezy, aby měla kudy při pečení utíkat pára. Pokličku můžete vylepšit ozdobami vykrojenými z těsta, vypadá pak obzvlášť efektně! Troubu si zapněte na 220 °C a než se nahřeje, můžete dát koláč ještě chladit do lednice.

8. V předehřáté troubě pečte přibližně 50 minut. Může se stát, že okraje koláče příliš rychle hnědnou, takže asi tak po půl hodině ho přikryjte alobalem s dírou uprostřed. Hotový koláč je krásně zlatohnědý.

9. Ale ještě chvíli si nechte zajít chuť – koláč potřebuje dobré tři hodiny na to, aby celý včetně náplně vychladl, na to pozor! Nejlepší ovšem je upéct si ho den předem. Podávejte samotný pocukrovaný, zdobený šlehačkou nebo spolu s kopečkem vanilkové zmrzliny. Tak jako tak bude dokonalý!

recept_apple_pie

Ozdobený koláč vypadá ještě lákavěji. Vykrojte podzimní motivy, k Vánocům se zase hodí hvězdičky. K zahození ovšem není ani klasická mřížkovaná varianta.

 

A pokud chcete ochutnat další z našich oblíbených jablečných dobrot, vyzkoušejte i  recept na jablečný koláč s marcipánem. 

Foto: Teu/Jaksiudelat.cz

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný