Těžko říct, v čem je její kouzlo, ale nad touto polévkou plnou nepopulární zeleniny děti nikdy neprotestují.

DSC_9154ok

Co potřebujeme:

4-5 mrkví, 4-řapíky celeru, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce mletého kmínu, zeleninový vývar, lžíce másla, sůl, zakysaná smetana či hustší jogurt na ozdobu

 

Jak na to:

1. CDSC_9159ibuli si nasekáme nadrobno a necháme ji zesklovatět na másle. Přidáme na kousky nakrájený řapíkatý celer a pokrájený stroužek česneku a společně orestujeme. Pozor, aby česnek příliš nezhnědl a nezhořkl.
DSC_91812. Restovanou zeleninu zasypeme lžící mletého kmínu a za stálého míchání ho necháme na mírném ohni pěkně rozvonět. Tuto fázi nepodceňujte – kdybyste kmín později jen tak nasypali do vody, nedostanete z něj to nejlepší.

 

DSC_91873. Přibližně po minutce přilijeme 3/4 až 1 litr zeleninového vývaru a vsypeme mrkev nakrájenou na kolečka. Osolíme a cca 25 minut vaříme.
DSC_92004. Polévku vypneme, necháme mírně zchladnout a poté ji ponorným mixérem rozmixujeme. Dochutíme, a je-li příliš hustá, lehce naředíme. Servírujeme ozdobené kopečkem smetany či smetanového jogurtu.

 

DSC_9206newPrávě smetanové zdobení děti k talíři přitáhne – stačí na polévku nakreslit veselý obličejík, sluníčko či kytičku a už se od stolu neodtrhnou. Velká zábava je také nechat děti vytvořit vlastní obrázek.

Máme vyzkoušeno: Pokud nemáte po ruce domácí zeleninový vývar a použít ´kostku´ se vám např. kvůli malým dětem příčí, můžete základ zalít jen vodou. S kvalitní zeleninou bude polévka chutnat také skvěle – doporučujeme jen přidat o mrkev víc.

 

 

Foto: Los Typos, TiramisuStudio/FreeDigitalPhotos.net

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..