Jedlý plevel : Recept na pampeliškový med a skvělý sorbet

Vyplejte si trávník od pampelišek a využijte jejich květy pro zdraví i na mlsání. Zkuste z nich udělat třeba u nás tolik oblíbený med, který vlastně medem není,  nebo delikátní sorbet.dandelions-932115_640Někdo je vidí v trávníku rád, jiného štvou jako plevel. Řeč je o pampeliškách, které se dokážou uchytit téměř kdekoli a se svým dlouhým kořenem jsou skoro nezničitelné. Pampeliška je vytrvalá dvouděložní rostlina z čeledi čekankovitých. Když odkvete, rozletí se její „paraplíčka“doširoka. Roste prakticky všude, protože je na půdu nenáročná a velmi odolná. Zužitkovat se dají všechny části rostliny. Nejvíc účinných látek je v kořeni, který je potřeba sesbírat dřív, než rostlina rozkvete. Pampeliškovými květy se dají ozdobit dezerty, obohatí salát, ale nejoblíbenější a nejrozšířenější je výroba medu. Je to sice v pravém slova smyslu sirup, ale to na jeho účincích nic nemění.

Recept na pampeliškový med

4adf9a27637093b93c5ab6b9e93a44e5Potřebujete – 400 rozvitých pampeliškových květů, 2 litry vody, 3 bio citrony, 2 kg cukru

1Jak na to
Květy můžete omýt ve studené vodě, aby v nich nebyli broučci, ale tím je také zbavíte pylu. Pokud budete sbírat květy na čistém místě, zkuste to bez oplachování. Květy s citronem pokrájeným na plátky buď přelijte vroucí vodou a nechte louhovat, nebo 15 minut povařte a pak nechte louhovat. Přidat můžete i kyselinu citronovou, ale není to nutné. Během 24 hodin louhování občas zamíchejte. Pak přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr a pomalu vařte, až začne směs houstnout. Konečnou konzistenci otestujte tak, že kápnete na talířek a necháte vystydnout. Pomalý var většinou trvá hodinu až hodinu a půl, pak se med začne lidově řečeno táhnout. Hotový med nalijte do dobře vymytých sklenic s víčky a nechte vychladnout. Skladujte v temnu a používejte při nachlazení.

Recept na pampeliškový sorbet

dandelion-flower-sorbet6

Nevíte, co to je? Sorbet je typ zmrazeného dezertu, přesněji zmrzliny, která obsahuje víc než čtvrtinu ovocné složky. Tento skvělý recept pochází z Květinové kuchařky Jany Vlkové.

Potřebujete – 200 g pampeliškových květů bez zelených lůžek (jen žluté části květu), 1 l vody, 50 g cukru krupice, 100 ml citronové šťávy, 100 ml pomerančové šťávy

Jak na to
Květy vařte v litru vody asi hodinu, pak nechte odstát do druhého dne v chladu. Druhý den přelijte přes cedník a vymačkejte. Výluh dejte na plotnu a zahřejte, přidejte cukr. Když se rozpustí, přilijte citronovou a pomerančovou šťávu. Nechte vychladnout a nalijte do formičky na nanuky a dejte do mrazáku.

 

Foto: papertuesday.wordpress.com, forhealthbenefits.com