Super nápad: Plněné slané kornoutky

Tyhle skvělé kornouty  jsou perfektní na každou party či slavnostní příležitost. Plnit je můžete podle chuti – výborné jsou například s kuřecím nebo tuňákovým salátem, ale určitě najdete spoustu dalších variant, které z kornoutků udělají zajímavou večeři nebo lákavou chuťovku, pokud uděláte z této dávky dvojnásobek kornoutků menší velikosti. 

Potřebujete:
Na 8 větších kornoutů

1/2 hrníčku mléka
1/2 hrníčku vody
3 lžíce oleje
1/4 hrníčku cukru
1 rozšlehané vejce
1 a 1/2 lžičky soli
2 a 1/4 lžičky instantního droždí
3 1/2 až 4 hrníčky hladké mouky
Na potření: 1 vejce, 1 lžíce mléka
Na posypání: sezamová semínka, mák apod.  

alobal, kornoutky na zmrzlinu nebo pevnější papír/karton, potravinovou fólii

Jak na to:

1. Do kastrolu nalijeme mléko a vodu a přivedeme téměř k varu.  Potom přelijeme do velké mísy a necháme zchladnout. Do vlažného mléka přidáme olej, cukr a sůl a vařečkou pořádně propracujeme.

2. Přidáme rozšlehané vejce a 2 hrníčky mouky a promícháme dohladka. Pak přisypeme droždí a mícháme. Necháme 10 minut odkryté vzejít.

3. Pak začneme přidávat mouku, přisypeme ještě 1,5 hrníčku. Těsto necháme 6-8 minut mísit kuchyňským robotem. Poté si do čisté mísy nalijeme lžíci oleje, těsto sem přendáme a několikrát jím v míse otočíme, aby bylo olejem potřené ze všech stran.

4. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme těsto kynout, dokud nezdvojnásobí objem – což bude trvat asi tak 1 hodinu.

5. Zatímco těsto kyne, připravíme si kornouty. Pokud máte po ruce ty zmrzlinové, ušetříte si práci. My ostatní si musíme poradit malým fíglem – silnější papír stočíme do kornoutu a ten pak pečlivě obalíme alobalem tak, aby papír nikde nevykukoval. Kornout by měl mít aspoň 15 cm.

yellowstone breadcones 096 yellowstone breadcones 099
6. Nyní si vyndáme těsto a párkrát ho prohněteme, aby se z něj uvolnil nadbytečný vzduch. Pak ho rozdělíme na 8 kousků. Všechny by měly být stejně velké!

yellowstone breadcones 106 yellowstone breadcones 108
7. Kousky necháme ještě 5 minut odpočívat, potom každý  rozválíme na asi 80cm dlouhé váleček. Jednotlivými válečky začneme od špičky omotávat kornouty.

yellowstone breadcones 110 yellowstone breadcones 111
8. Hotové kornoutky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vejcem rozšlehaným se lžicí mléka a posypeme podle chuti buď sezamovými semínky nebo mákem – nebo obojím :-) Přikryjeme fólií a necháme 30 minut na teplém místě dokynout.

yellowstone breadcones 113 yellowstone breadcones 116
9. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut nebo dokud nezezlátnou. Upečené necháme na drátěné podložce vychladnout a až pak sundáme z kornoutů-formiček.Plníme dle chuti.

yellowstone breadcones 119 yellowstone breadcones 130aa

 

 

Zdroj: Home Cooking in Montana

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný