Tohle cukroví u nás na Vánoce nikdy nechybělo. Pekla ho babička, potom maminka a už se mi po něm stýskalo… Letos se poprvé objeví i na mém vlastním stole a premiéra podle tohoto receptu vyšla na jedničku.

Potřebujeme:

250 g hladké mouky

80 g cukru moučka

180 g másla

80 g jemně namletých vlašských ořechů

1 vejce

1  polévkovou lžíci kakaa

špetku mleté skořice, nového koření a hřebíčku (dohromady tak 1/4 kávové lžičky)

Na krém: 

150 g másla

120 g cukru moučka

80 g namletých vlašských ořechů

50 ml rumu (klidně uberte, s tímto množstvím je krém hodně výrazný :-))

Jak na to:

1. Smícháme mouku, moučkový cukr, kakao a prosejeme. Pak přisypeme mleté koření a opravdu najemno umleté či rozmixované ořechy.

2. Přidáme změklé máslo nakrájené na kousky a vajíčko a vypracujeme těsto. Hotové necháme do druhého dne odpočívat v lednici zabalené do potravinové fólie.

3. Z těsta potom oddělujeme kousky, které vmáčkneme do formiček na ořechy. Dáme na plech a pečeme na 180 °C přibližně 15 minut. Po vychladnutí vyklepneme ořechy z formiček.

4. Změklé máslo důkladně utřeme s moučkovým cukrem a rumem a nakonec přidáme mleté ořechy. Vymícháme v hladký krém, kterým plníme ořechy a slepujeme je k sobě.

 

Foto: LosTypos

 

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný