Už nevíte, co s přebytky zeleniny ze zahrady? Lečo se přejedlo, čalamády jsou hotové? Udělejte si domácí hořčici, která se skvěle hodí nejen ke grilovaným masům. Navíc je plná vitamínů a jak se říká – bez chemie :-) Tady je recept…

Na jednu várku hořčice potřebujete:
1 kg rajčat (mohou být i přezrálá či naopak nedozrálá)
recept-domaci-horcice1 kg paprik (odstraňte pouze stopku, semeník můžete nechat)
1/2 kg oloupané cibule
10 stroužků česneku
5 lžic hořčičných semínek
15 dkg cukru
2 dl oleje
2 dl octa
3 lžíce soli
trochu pepře a nového koření
feferonky dle chuti (raději opatrně – čili méně :-))

Jak na to:

1.  Omytou zeleninu nahrubo nakrájejte, spolu s ostatními přísadami dejte do hrnce a vařte přibližně 40-45 minut. Během vaření sem tam promíchejte.

2.  Povařenou zeleninovou směs nechte mírně zchladnout a poté  ji v klasickém kuchyňském robotu rozmixujte dohladka. Pokud by se vám výsledná konzistence zdála moc řídká, můžete nechat ještě chvíli vyvařit vodu. 

3. Plňte do skleniček (ideálně větších), zavíčkujte a dejte na 20 minut sterilizovat. 

P. S. Pokud víte, že hořčici spotřebujete rychle, můžete sterilizaci vynechat – v tom případě plňte skleničky horkou hořčicí a po zavření otočte skleničky na pár minut víčkem dolů, jako když děláte marmaládu.

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný