Svátek sv. Martina je potěšením pro gurmány. Odjakživa k němu patřila pěkně vypečená husička a taky svatomartinské rohlíčky plněné nejčastěji ořechy, mákem či povidly. Tradice se mají dodržovat, takže tady je recept, se kterým si poradí každý. Na těsto stačí tři suroviny.

Na svatomartinské rohlíčky potřebujete:
Na těsto: 400 g hladké mouky, 250 g Hery máslové, 200 g zakysané smetany, 1/2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli
Na náplň:
 150 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 bílek (žloutek si schovejte na potření rohlíčků), troška rumu

Jak na to:
Jaksiudelat.cz_svatomartinske_rohlicky1. Mouku promícháme s práškem do pečiva a špetkou soli, přidáme změklou, na kousky pokrájenou Heru, zakysanou smetanu a vypracujeme hladké těsto. Dáme asi na hodinku odpočinout do lednice.

2. Mezitím si připravíme nádivku – dali jsme tuto ořechovou a zbytek rohlíčků plnili povidly. Mleté ořechy smícháme s cukrem, bílkem a rumem, stačí jednoduše jen promíchat vidličkou.

3. Těsto si rozdělíme na 4 díly a každý z nich vyválíme na kolo o průměru kolem 25 cm. Kolo rozdělíme na osm dílů a zamotáváme rohlíčky – náplň dáme na široký okraj, růžky ohneme směrem dovnitř, aby při pečení neutíkala, a zavineme do tvaru rohlíčků.

4. Rohlíčky potřeme žloutkem a dáme péct asi na 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po upečení pocukrujeme.

Rohlíčky jsou skvělé s ořechy i s povidly (mák ještě nemáme odzkoušený) a určitě je nemusíte dělat jen na sv. Martina.

 

Foto: Deni/Jaksiudělat.cz

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..