Zdroj: hellobee.com

Zábava na víkend: Recept na domácí modelínu

Jen máloco děti tak spolehlivě zabaví jako hromada modelíny. Do barevného tvoření se nadšeně vrhají bez rozdílu věku a ruku na srdce – často podlehnou i rodiče. Když chcete rozjet pořádnou rodinnou zábavu, tak už se vám nákup modelovací hmoty trochu prodraží. Naštěstí si můžete modelínu ‚uvařit‘ doma sami. Budete ji mít za pár korun a hlavně kdykoli budete potřebovat. 

elephant-20071_1280NNa internetu koluje už řada receptů, vařených i za studena. Spokojenost s nimi ale není 100%. V jednom vadí příliš velké množství soli, kvůli kterému při používání modelína nepříjemně vysušuje ruce, v jiném zase přidávání octa, jehož nezaměnitelné aroma se špatně přebíjí a mnoha lidem vyloženě vadí. Náš recept se proto zdá být dobrou variantou.

Potřebujete

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek vody
1/4 hrnku soli
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce vinného kamene (neboli creme de tartre = prášek, který seženete ve zdravé výživě apod, používá se např. v bezfosfátových kypřicích prášcích)
potravinářské barvivo
+ teflonovou pánev

Jak na to

1V pánvi smíchejte všechny suché ingredience a zalijte vodou s olejem. Pokud používáte práškové barvivo, rozpusťte ho ve vodě. Všechno důkladně promíchejte. Výsledná hmota bude mít přibližně stejnou barvu, takže pokud se vám zdá světlá a málo sytá, přidejte barvivo.

2Sporák zapněte na střední teplotu a za stálého míchání začněte pánev zahřívat. Míchejte opravdu nepřetržitě, dokud nezačne hmota lepit a tuhnout. To by mělo nastat cca za 1,5-2 minuty. Neděste se, jak obsah pánve vypadá a snažte se míchat, co nejdéle to půjde, až se vám z těsta vytvoří velká koule. Kouli dál obracejte v pánvi, těsto by se mělo prohřívat 5 minut, aby nebylo příliš lepkavé.

3Poté kouli přendejte na talíř a nechte trochu zchladnout tak, aby se dala hníst rukama. Pak už hmotu jen důkladně propracujte a můžete s dětmi začít řádit. Vykrajovat, modelovat, cokoli je libo! 🙂

Hotovou domácí plastelínu – modelínu uskladněte v běžných plastových krabičkách na potraviny. Doporučuje se dát ji do lednice, ale v krabičce přežije dlouhou dobu bez úhony i při pokojové teplotě.

 

Zdroj: hellobee.com