Tenhle dort prostě milujeme! Dá se pořídit za pár korun, nepotřebujete na něj žádnou výbavu, takže ho uděláte bez problémů třeba na chatě, hotový ho máte za chviličku a co je hlavní – zbožňují ho naše děti.  

V porovnání s barevnými potahovanými dorty může nepečená jablečná varianta působit trochu jako šedá myška, ale i tento dort se dá krásně načančat. Obložte ho trubičkami či cukrářskými piškoty, nešetřete šlehačkou a ovocem, vyzkoušeli jsme i ozdobit ho obrázkem na jedlém papíru. Recept je univerzální a fantazii se meze nekladou. Takže jdeme na to…

Jak si udělat nepečený jablečný dort

Potřebujete jen: 1 kg oloupaných jablek, 2 vanilkové pudinky, cca 2 lžíce cukru, 1 velké balení dětských piškotů, dortovou formu (průměr 22-24 cm, do větších forem musíte přidat trochu víc surovin, aby dort nebyl příliš nízký)

1. Oloupaná jablka pokrájejte na měsíčky nebo menší kousky, dejte do hrnce a zalijte 2,5 dcl vody. Přidejte cukr podle chuti – a kyselosti jablek (my dáváme zpravidla ty dvě plné lžíce. Cukr můžete nahradit i medem, ten ovšem přidejte až na konci vaření). Jablka vařte doměkka. 

2. Oba pudinkové prášky rozmíchejte v 1,5 dcl vody a přilijte do jablek. Pár minut provařte a potom odstavte.

3. A nyní můžete pokračovat dvěma způsoby.
1) Nejjednodušší a nejrychlejší postup: Když vás tlačí čas, do rozvařených jablek prostě zamíchejte piškoty (většinou nám vychází tak 3/4 sáčku) a směs vyklopte do dortové formy. Povrch uhlaďte a dejte vychladit.
2) Trochu větší piplačka: Dno dortové formy vyložte piškoty, na ně nalijte vrstvu jablečné směsi, stejně pokračujte dál a skončete jablečnou vrstvou. Pokud si chcete s dortem vyhrát, můžete na začátku formu po obvodu vyložit dlouhými piškoty nebo trubičkami a pak teprve začít vrstvit. Až vychlazený dort vyndáte z formy, klidně ho kolem dokola obvažte stužkou – krásně ho dozdobí i zpevní. 

4. Hotový dort dejte ztuhnout do ledničky. Ideální je, když ho necháte chladit přes noc. Před podáváním dort vyndejte z formy a ozdobte. Servírujte třeba s kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky. 

Náš tip: Máte-li rádi výraznější chutě, můžete do jablek přidat například vanilkový cukr nebo extrakt, lžíci citronové šťávy, skořici nebo hřebíček (asi 3 kusy).

A protože dobrých receptů není nikdy dost, podívejte se na další jednoduché dorty nejen pro děti.

Foto dortu: Zdeňka Pospíšilová Kölblová (tímto jí moc děkujeme :-))


Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný