Těstoviny s omáčkou jsou  jedním z nejvděčnějších jídel, které děti málokdy odmítnou. Rajčatovou omáčku doslova milují, takže tento jednoduchý recept u nás patří ke stálicím. Mleté maso přímo v omáčce holčičkám bůhvíproč vadí, takže místo klasické boloňské děláme tuto variantu s masovými kuličkami zvlášť. A pozor, nesmažíme je, ale pečeme.

Potřebujete:
Na masové kuličky:

soup-greens-869075_19201/2 kila mletého masa (nejvíc nám chutná mix vepřového s hovězím v poměru 2:1, ale můžete použít jen vepřové)
1 vejce
1/2 cibule (holčičky ji nemusí nikde a v ničem, takže pro ně ji vynechávám)
1 stroužek česneku
hrstička zelené petrželky
starší rohlík + mléko na namočení
sůl, pepř

Na rajčatovou omáčku:
1 menší cibule
1 velká mrkev
1 stonek řapíkatého celeru
2 plné lžíce dobrého rajčatového protlaku (plus rajčatové pyré či plechovka drcených rajčat dle chuti)
1 lžíce oleje
2 dl vody či vývaru na podlití
sůl (případně lžička cukru na doslazení)

1. V mléce namočený rozkrájený rohlík smícháme s mletým masem, přidáme vajíčko, nasekanou cibulku a utřený česnek, nasekanou zelenou petrželku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Ze směsi vytvarujeme kuličky – nesmažíme je na pánvi, ale dáme je péct do trouby na cca 200 °C na pekáčku vyloženém pečícím papírem. Měly by být hotové za 20-25 minut. Mezitím si můžeme dodělat omáčku.

2. Na rozehřátý olej nasypeme oloupanou, nahrubo nastrouhanou mrkev a pár minutek necháme měknout, mícháme. Poté přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a řapíkatý celer, lehce osolíme a pod dozorem dalších několik minut opékáme. Nesmí zhnědnout!

3. Nakonec přidáme rajčatový protlak, osmahneme a podlijeme troškou vodou nebo vývaru. Přidat můžeme i drcená rajčata či pyré. Dochutíme a vaříme, až omáčka mírně zhoustne. Nakonec do ní můžeme přidat upečené kuličky a nechat je společně ještě 10-15 min provařit (není nutné).
Pro děti hotovou omáčku rozmixuji.

Birds-2Náš tip: Dcerky si oblíbily servírování á la ptáčci ve špagetovém hnízdečku. Uvařené špagety smotejte do hnízda, pro dokonalý efekt pod nimi protáhněte snítku petržele nebo tenký řapík celeru jako větev. Hnízdo naplňte omáčkou a nahoru posaďte ptáčky z masových kuliček – z oranžové papriky nebo mrkve vykrojte zobáčky, oči jsou z kousíčku eidamu a olivy (můžete vykrojit pomocí brčka)

 

 

Foto: LosTypos/Jaksiudelat.cz

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný