Rychlý rybízový koláč a sirup vlastní výroby

Správně nakyslý rybízový koláč si dá rád i ten, kdo má ze všech dezertů nejraději řízek. Protože sezona rybízu vrcholí, máme pro vás jeden jednoduchý, ale osvědčený recept. A kdo si chce dopřát rybíz i později během roku, může si vyrobit rybízový sirup.

Mám rybíz ráda. I když se hůř sbírá a na rozdíl od jahod a malin je kyselý. Máme ho pár keříků a každoročně vedeme s hbitými špačky boj o to, kdo bude sklízet. Letos se nám během prodlouženého víkendu naštěstí podařilo vyhrát, a tak mohu upéct svůj oblíbený koláč a připravit i sirup. Oproti kupovaným je to příjemná změna.

Hrnečkový rybízový koláč

Potřebujete:

* 2 hrnky polohrubé mouky
* 1 hrnek cukru
* 1 prášek do pečiva
* 2 vejce
* ½ hrnku oleje
* 1 vanilkový cukr
* rybíz dle potřeby
Na drobenku – cukr, mouku a máslo v poměru 2 : 1 : 1,
tedy dva díly mouky (polohrubé či hrubé) k jednomu dílu másla a stejnému množství cukru

Jak na to
Všechny ingredience na těsto dejte do mísy, dobře promíchejte a těsto nalijte do koláčové formy. Klasickou formu můžete vytřít tukem a vysypat strouhankou, nebo vyložit pečicím papírem (když ho předtím zlehka zmačkáte, lépe se pak tvaruje). Na těsto nasypte ovoce, a pokud chcete, tak navrch i drobenku. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 25 minut podle zkušenosti se svou troubou. Jestli je koláč hotový, zjistíte zapíchnutím špejle.

Náš tip – Nezoufejte, když nemáte po ruce rybíz. Na jednoduchý hrníčkový koláč se hodí každé ovoce.

Rybízový sirup

drink-55929_1920-horzNa 2 lahve po 700 ml potřebujete:

* 750 g rybízu
* 1 kg krupicového cukru
* 1 Gelfix Klasik 1:1
* 1/2 lžičky kyseliny citronové

Jak na to
Rybíz otrhejte ze stopek, dobře omyjte a nechte rozložený uschnout. Potom ho dejte do síta a propasírujte do hrnce. Do šťávy přidejte dvě lžíce cukru a Gelfix a přiveďte do varu. Pak vmíchejte i zbytek cukru. Na mírném ohni nechte probublávat 6 až 8 minut a vzniklou pěnu z povrchu sbírejte děrovanou lžíci. Ještě teplý sirup nalijte do čistých lahví a nechte vychladnout a uzavřete. Skladujeme v chladnu a temnu.