Chlebové fondue

Dobrota jako dělaná pro zimní večer strávený ve dvou nebo s partou přátel… Na kalorie tentokrát nehleďte, bez doporučeného množství nádherně voňavé slaninky by tzv. sedlácké fondue nebylo ono.

Syrove fondue jinak@lostypos

Pro 4 osoby si připravíme:

1 kulatý bochník chleba

40-50 dkg anglické slaniny

1 zakysanou smetanu

3 kostičky taveného sýru

1 červená a 1 zelená paprika

čerstvá pažitka

troška oleje

na dochucení mletý pepř a Podravka

 

Jak na to:

1 Z chlebového bochníku odkrojíme vršek a střídku pečlivě vydlabeme – jde to celkem snadno ostrou lžící. Dáváme pozor, abychom neporušili kůrku. Slaninku si nakrájíme na kostičky či drobné proužky a dáme osmahnout na kapku oleje. S olejem to nepřeháníme, slanina pustí tuku dost. Opraženou slaninu necháme vychladnout, tuk z pánve si necháme.

2 Tavené sýry důkladně promícháme se zakysanou smetanou, nadrobno nakrájenými paprikami, nasekanou pažitkou a připravenou slaninou. Směs dochutíme pepřem a Podravkou.

3 Vnitřek vydlabaného chlebu vytřeme tukem ze slaniny (skvěle vypadá, když potřeme i kůrku zvenku, bude se krásně lesknout) a naplníme sýrovou směsí. Takto připravený bochník dáme na pečicí papír na plech a 15 minut pečeme v troubě předehřáté na 180 °C. Na plech můžeme přidat také vydlabanou střídku, vytvarovanou do malých, silnějších placiček a pokapanou zbylým tukem. Odkrojený vršek chleba použijeme na pokličku – ze střídky uděláme kuličku a pomocí párátka ji připevníme na pokličku jako držátko.

4 Upečené ‚fondue‘ podáváme bez příboru – do sýrové směsi si namáčíme kousky odlomené kůrky nebo upečené chlebové placičky. Pokrm perfektně ladí se správně vychlazeným bílým vínem.

 

Náš tip: Pravdou je, že v početnější společnosti může být hromadná konzumace poněkud problematická. Vyřešíme to snadno – připravíme pro každého speciální porci. Místo jednoho velkého bochníku naplníme několik malých bulek z chlebového těsta apod.

 

Foto: Los Typos