Zítra bude první školní den. Udělejte svým dětem i sobě radost a oslaďte si před dlouhými deseti měsíci školy život čerstvě upečenými koblížky. Máme pro vás dva prověřené recepty na dobroty jako od babičky.

Tvarohové

donut-524556_1280Potřebujete na 12 kusů
250 g polohrubé mouky
250 g tvarohu
2 vejce
prášek do pečiva
lžíci rumu a špetku soli
sklenici mléka

Jak na to
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte tvaroh, prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte tvaroh, vejce, rum, špetku soli a podle potřeby mléko. Zpracujte těsto a velkou lžící vykrajujte lžící bochánky. Smažte je dozlatova na oleji. Přebytečný olej pobere ubrousek. Pak je můžete naplnit podle chuti marmeládou nebo čokoládou a posypte cukrem.

Kynuté

donuts-844023_1280Potřebujete na 30 kusů
60 g cukru krupice
½ kg polohrubé mouky
kostku čerstvého droždí
¼ l 250 ml vlažného mléka
40 g másla
2 lžíce rumu
4 žloutky
špetku soli

Jak na to
V misce smíchejte vlažné mléko, trochu cukru a rozdrobené droždí a nechte na teplém místě vykynout kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidávejte jeden žloutek po druhé do pěny. Přidejte kvásek, mouku, sůl, rum a zbytek mléka a vypracujte těsto. Mísu dejte na teplé místo na 40 až 50 minut vykynout. Pak těsto rozválejte na silný plát a hrnečkem vykrajujte kolečka. Mezi dvě dejte trochu marmelády, přimáčkněte k sobě okraje a vytvarujte koblížek. Nechte ještě 20 minut kynout a osmažte dozlatova na oleji. Hotové opět dejte na papírový ubrousek. Ještě teplé vyválejte v cukru.

Náš tip – Koblihy také můžete po vzoru amerických donuts polít čokoládovou nebo bílou polevou a posypat barevným zdobením.

donuts-699380_1280

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný