Dva ověřené recepty na výtečné koblihy

K masopustu koblihy už tradičně patří, ale není důvod, proč si tuhle nadýchanou dobrotu nedopřát kdykoli v průběhu roku. Udělejte svým dětem i sobě radost a oslaďte si život čerstvě usmaženými koblížky. Máme pro vás dva prověřené recepty – a výsledek? Kobliha jako od babičky!

Recept na tvarohové koblihy

Recept na koblihu z tvarohového těstaPotřebujete na 12 kusů
250 g hladké mouky
250 g tvarohu
2 vejce
prášek do pečiva
lžíci rumu a špetku soli
sklenici mléka

Jak na to
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte tvaroh, vejce, rum, špetku soli a podle potřeby mléko. Zpracujte těsto a velkou lžící vykrajujte bochánky. Smažte je dozlatova ve vysoké vrstvě oleje. Hotové odložte na ubrousek, který pobere přebytečný olej. Pak můžete koblihy naplnit podle chuti marmeládou nebo čokoládou. Na konec bohatě posypte moučkovým cukrem.

Klasické kynuté koblihy

donuts-844023_1280Potřebujete na 30 kusů
60 g cukru krupice
½ kg polohrubé mouky
kostku čerstvého droždí
250 ml vlažného mléka
40 g másla
2 lžíce rumu
4 žloutky
špetku soli

Jak na to
V misce smíchejte vlažné mléko, trochu cukru a rozdrobené droždí a nechte na teplém místě vykynout kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidávejte jeden žloutek po druhém a utřete do pěny. Přidejte kvásek, mouku, sůl, rum a zbytek mléka a vypracujte těsto. Mísu dejte na teplé místo na 40 až 50 minut vykynout. Pak máte dvě možnosti. 1) Buď těsto rozválejte na silný plát a hrnečkem vykrajujte kolečka. Mezi dvě dejte trochu marmelády, přimáčkněte k sobě okraje a vytvarujte koblížek. Nechte ještě 20 minut kynout a osmažte dozlatova na oleji. 2) Nebo zvolte méně pracnou variantu, nechte o něco silnější těsto, vykrájejte kolečka, nechte dokynout a smažte nenaplněná. Hotové koblihy opět dejte chladnout na papírový ubrousek na mřížku, uprostřed do nich udělejte dírku a cukrářskou plničkou do nich vpravte marmeládu nebo třeba vanilkový krém. Ještě teplé koblihy vyválejte v cukru.

Náš tip – Koblihy také můžete po vzoru amerických donuts polít čokoládovou nebo bílou polevou a posypat barevným zdobením.

donuts-699380_1280

A pokud se chystáte dělat koblihy na masopustní veselí, přidáváme ještě další tip – recept na skvělé masopustní bavorské vdolečky.