Dáte si rádi ke kafíčku sladký kousek? Rozplýváte se před výlohou cukrárny?  Máme pro vás recept na křehké domácí laskonky.

Potřebujete:
  • Laskonka210 g bílků
  • 440 g krystalového cukru
  • 115 g moučkového cukru
  • 260 g strouhaného kokosu

Na krém:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 75 g škrobu
  • 100 g krupicového cukru
  • 5 žloutků
  • 500 g másla
  • 1 pudinkový prášek

Na griliáš:

  • 400 g krupicového cukru
  • 20 g másla
  • 180g lískových oříšků

+ formička na laskonky

Jak na to:

1 Začněte třeba griliášem. Oříšky rozložte na plech a vložte na 8 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Po upečení a vychladnutí je zbavte slupek.  Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel.  Vsypte k němu oříšky. Směs vylijte na pečící papír a po vychladnutí rozmixujte

2 Z poloviny cukru připravte rozvar. Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít 120 °C. Do mísy od robota dejte bílky a druhou polovinou cukru a začněte šlehat. Jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC.

3Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut. Nemáte-li šablonku,dejte prostě hmotu do cukrářského sáčku a vymačkejte na plech oválky.

4Mléko dejte vařit. Žloutky, pudink a škrob, cukr smíchejte a nalijte na směs horké mléko. Promíchejte a vraťte zpátky na plamen a uvařte do zhoustnutí. Nechejte úplně vychladnout. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš.

 

 

 

Foto: Projekt Bílé plus

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný