Máte taky rádi vůni čerstvě upečeného chleba? Nechce se vám na farmářském trhu dávat čtyřicet korun za malý bochníček škvarkového? Pak si zkuste upéct domácí bochník s křupavou kůrčičkou podle super jednoduchého receptu. Pekárnu ani formu k tomu nepotřebujete.

Na pečení domácího chleba jsem se chystala už dlouho, ale pořád jsme nemohla najít ten správný recept. Až jsem objevila tenhle a výsledek byl skvělý. Je rychle hotový, chutná celé rodině, a tak ho pečeme doma pravidelně. A když se mi podaří koupit nebo udělat škvarky, přidáme je. To je pak dobrota. Stejně se dají podle chuti přidat olivy, smažená cibule a různá semínka.

Potřebujete – 500 g hladké mouky, 300 ml mléka, 1 kostku droždí (42 g), sůl, kmín, cukr

Jak na to

1. Do půllitrového hrníčku nebo misky dejte lžičku cukru, vlažné mléko a droždí, aby vznikl kvásek. Nechte na teplém místě odpočinout a pracovat. Za chvíli pěkně vyběhne až k okraji.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
2. Do mísy dejte mouku, lžičku soli a lžičku kmínu. Promíchejte a přidejte kvásek. Těsto ručně pěkně propracujte a případně přidejte olivy, škvarky, nebo jinou ingredienci.

3. Dobře zpracované těsto nechte hodinu odpočívat na teplém místě, třeba topení. Posypte ho moukou.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
4. Po hodině těsto znovu proválejte. Můžete ho dát do formy, ale já dělám bochník, který dám rovnou na plech. Můžete ho na vršku naříznout do křížku.

5. Pečte asi hodinu až hodinu a půl při 180 °C. Občas ho potřete vodou. Na plech přidejte skleničku s vodou.

6. Hotový chléb poznáte tak, že při zaťukání na spodní část duní.

7. Chléb nechte vychladnout nejlépe na mřížce, aby odspodu větral a nevlhl.

 

Foto: Maru

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný