Nemůžete se každý rok dočkat, až začne sezona skořice, badyánu a hřebíčku? A víte, že kromě skvělé vůně a chuti se dá využít i jako lék? Víme, s čím vám pomůže.

Hřebíček lepší než zubař

hřebíčekPokud máte pocit, že hřebíček je dobrý jen na zdobení pomerančů a jablek, jste na omylu. Má skvělé anestetické účinky a navíc vás prohřeje. Oceníte ho především ve chvíli, kdy vás budou brát zuby. V takovou chvíli si dáseň namasírujte tinkturou nebo pořádně vypláchněte ústní dutinu. Jak tinkturu vyrobit? Do půl litru lihu s obsahem až 60 % alkoholu naložte 10 g hřebíčku a jednu větší skořici. Nechte dva týdny louhovat v temnu. Pak přeceďte a nalijte do skleničky. Uchovejte v chladu a temnu.

Skořice proti nadýmání

skořiceProhřeje organismus, povzbudí srdce a působí jako afrodiziakum. Kromě toho je skvělá proti nadýmání, průjmům a nevolnostem. Dobrá je ve spojení s medem. Zkuste si dát lžičku medu posypanou mletou skořicí před těžkým jídlem. Zvládnete ho mnohem lépe a bez pálení žáhy.

 

 

Badyán na uklidnění

badyánVánoční stres vás neporazí, když si dáte pár hvězdiček badyánu. Má blahodárné účinky na nervy, takže nás jemně omámí a stres je pryč. Kromě toho pomůže při bolesti břicha a má antibakteriální účinky. Najdete ho i v sirupu proti kašli.

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný