Ať už potřebujete potahovací hmotu na celý dort nebo jen vymodelovat figurky, místo pravého marcipánu si bez obav udělejte jednu z našich domácích variant. Rozhodně vás nezklame. 

UŽITEČNÉ RADY
1Opatrně s vodou! Pokud marcipán ´přelijete´, bude se to velmi špatně napravovat.
2Pozor na kupovaný med! Med z obchodních řetězců nedosahuje kvality medu od včelaře a může pozlobit.
3Nedělejte pauzy! Přípravu marcipánové hmoty dotáhněte do konce, neodcházejte od rozdělané práce. Jinak už se nezbavíte mléčných teček.
4Šup s ním do mikrovlnky! Před použitím dejte marcipán změknout do mikrovlnky, aby se s ním dobře pracovalo. Pozor, stačí 10, max.20 sekund.
5´Roztéká´se vám marcipán na dortu? Chyba může být v podkladu. Potahovat nesmíte přes šlehačku apod., aby hmota nezvlhla. Vhodný je třeba máslový krém.

Recept č. 1

Potřebujeme: 

  • 250g sušeného mléka
  • 500g cukr moučka
  • 2 polévkové lžíce medu nebo kukuřičného sirupu (nebo 1 lžíci glukozy)
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 1 polévková lžíce mandlového aroma
  • potravinářské barvivo

Jak na to: 

1. Do mísy si prosejeme cukr a sušené mléko,přidáme med nebo sirup , madlové aroma, vodu a pokud chceme barevný marcipán, pak také práškové potravinářské barvivo.

2. Všechny suroviny v míse spolu důkladně propracujeme. Potom směs vyklopíme na vál. Ruce si namočíme v teplé vodě a hmotu řádně prohněteme. Než se krásně spojí, bude to chtít namočit ruce asi 4x. Vypracování hmoty by nemělo zabrat víc než deset minut.

3. Až se suroviny spojí, marcipánovou hroudičku na vále podsypeme solamylem, aby nelepila, a ještě dopracujeme. Hotový nespotřebovaný marcipán zabalíme do potravinové fólie a mikrotenového sáčku a uložíme do lednice. Vydrží asi týden, pak už se s ním hůř pracuje.

 

Recept č. 2

Při přípravě dodržujeme tento poměr surovin: 50 g moučkového cukru, 50 g sušeného mléka, 1 lžíce oleje a pár kapek horké vody. Podle toho, kolik potřebujeme marcipánu vyrobit, množství surovin násobíme. Díky oleji se s hmotou pohodlněji pracuje. Množství vody přizpůsobíme podle použití: Na figurky uděláme těsto tužší, na potahování vláčnější.

 

Foto: Flickr

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..