Sklenka vaječného likéru patří k vánočním svátkům stejně jako načančané cukroví. A pokud nechcete spoléhat na obsah kupovaných lahví, připravte si lahodný ‚vaječňák‘ doma. Rozhodně nebudete litovat!

Receptů na vaječný likér nebo chcete-li vaječný koňak existuje spousta. Někdo preferuje řidší konzistenci a jemnou chuť, jinému vyhovuje, když má vaječňák pořádné grády. Chce to vyzkoušet a najít si ten ‚svůj‘, který bude vašim chuťovým buňkám nejbližší. My vám nabízíme dvě oblíbené české varianty (například Angličané si ho připravují trochu jinak) – recepty na vaječný koňak ze salka připravovaný za studena a „vařený“.

Isaac Wedin Vaječný likér za studena

Potřebujeme: 

5 žloutků z čerstvých vajec
0,5 l rumu
1 slazené kondenzované mléko – Salko apod. (recept na rychlé domácí najdete ZDE)
2 neslazená kondenzovaná mléka (pozor, velikosti balení jednotlivých značek se liší. Když máte rádi hustší likér a budete mít např. 370 ml krabičku, dejte jen jednu)
2 deci cukru krupice
1 vanilkový cukr

Jak na to: 

Žloutky smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a šleháme – raději déle než méně, klidně vydržíme deset minut. Potom přilijeme slazené i neslazené kondenzované mléko a znovu pořádně zašleháme. Nakonec postupně po částech přidáváme alkohol a ještě několik minut šleháme. Hotový likér nalijeme do lahví a necháme v chladu a temnu několik dní rozležet (podle našich zkušeností se ale příliš rozležet nestihne :-)). Po otevření skladujeme v lednici a rychle spotřebujeme, což nebývá problém :-). Likér podáváme na ledu, můžeme také posypat špetkou skořice…

 

rompope-221045_1280

Vaječný likér ‚vařený‘

Tento způsob přípravy je vhodný pro ty, kterým prostě vidina syrových vajíček nedělá dobře a raději jim dopřejí tepelnou úpravu. Ingredience použijeme stejné (vylaďte si je dle svého gusta, někdo třeba přidává ještě hrníček plnotučného mléka či smetanu), jen postup se liší. Takže:

Jak na to: 

Žloutky si opět důkladně vyšleháme s cukrem a potom je ve vodní lázni začneme ohřívat. Přidáváme kondenzovaná mléka (případně i mléko či smetanu) a za stálého míchání zahříváme až téměř k bodu varu. Pozor, směs včas odstavte a raději nenechávejte provařit – pokud žloutky projdou varem, mohly by se vám srazit a zkazit potěšení z lahodného likéru. Směs necháme vychladnout a zašleháme do ní rum. Hotovo :-)

 

 

Foto: Katie/Flickr

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný