Bylinky hýbou světem. Kdo je nepěstuje, jako by nežil. Když jim nepřeje počasí venku, trůní si v našich kuchyních na oknech. I když je pravda, že bez slunce a čerstvého povětří pěstované bylinky mají podstatně méně silic, takže tolik nevoní, ale třeba na domácí bylinkovou sůl jsou vynikající.

Bylinková sůl má tu výhodu, že si uděláte takovou, která vám nejvíc chutná. Zároveň solíte i ochucujete. Já osobně ji ráda přidávám do zálivek na saláty, polévek nebo na maso při pečení. Jak dlouho vydrží, záleží na poměru jednotlivých surovin. Sůl je dobrý konzervant, takže při poměru 1:1 na chladném místě vydrží několik měsíců. Ale na mě je to moc slané a málo bylinkové, takže dávám raději jeden a půlkrát až dvakrát tolik bylinek a vyrábím menší množství. Ještě se mi nestalo, že bych ji nestihla spotřebovat.

Potřebujete

3 díly sušených bylinek
2 díly mořské nebo alpské soli – nejlepší je hrubozrnná

Jak na to

1. Nastříhejte bylinky a usušte je. Může to být klasicky na drátěnce, nebo v sušičce. Jde to i v troubě, kterou nastavíte na 50 až 75 °C, ale je potřeba rostlinku pořád hlídat.

2. Do kamenného nebo kovového hmoždíře dejte sůl a usušené bylinky. Ruční práci nic nenahradí, tak pořádně drťte.

3. Hotovou bylinkovou sůl dejte do skleněné dózy se šroubovacím víčkem, aby se k ní nedostala vlhkost.
Náš tip: Na bylinkovou sůl se nejlépe hodí petrželka, pažitka, medvědí česnek, tymián, libeček

5

Foto:veganmotherhubbard.net

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný