Jedlé krásky z trávníku: 5 skvělých receptů se sedmikráskami

Pro někoho plevel, pro někoho zdravý poklad. Sedmikrásku najdete skoro všude a kvete po většinu roku. Má univerzální chuť a je krásná, takže se skvěle hodí i na zdobení moučníků a do salátů. Kromě toho je to také skvělá léčivka.20160503_124718

Jedním z vetřelců v pěstěných trávnících na slunných místech je sedmikráska obecná. Společnost lidí jí dělá velmi dobře a jen tak něco ji nezničí. Je to vytrvalá rostlina z čeledi hvězdicovitých, která má všechny části jedlé. Jako léčivka je dobrá na pomoc při odkašlávání, při potížích s játry a slezinou. Ale kromě toho jídlo také krásně ozdobí, především moučníky. Hezky vypadá, když je přidáte třeba do misky s olejovým dipem. Díky mírně nahořklé chuti je vynikající do salátů. Ze sušených květů připravíte čaj proti nachlazení. Odvar pomůže při ekzému. Naše děti se naučily utrhnout si vždy při hraní na zahradě pár květů sedmikrásky a prostě je jen tak sezobnout.

Květy sedmikrásky sbírejte jen tam, kde není trávník znečištěný, nevenčí se tam psi apod.

Sedmikrásková polévka
Potřebujete:
 1l zeleninového vývaru, 2 až 3 lžíce sušených hub, kmín, 2 hrsti sedmikrásek, svazek jarní cibulky, 2 mrkve, petržel, ½ celeru, 2 vejce, sůl, pepř

Jak na to:
Do zeleninového vývaru přisypte kmín a dejte povařit houby. Když změknou, přidejte zeleninu na krájenou na stejně velké kousky a povařte deset minut. Pak můžete (ale nemusíte) vlít rozšlehaná vejce, nechte srazit a dochuťte. Nakonec nasypte sedmikrásky. Někdo je nechává přejít varem, ale je to zbytečné.

Náš tip: Nemáte chuť právě na tuhle polévku? Nevadí. Jak už jsme napsali, mají sedmikrásky univerzální chuť, takže je můžete nasypat do každého vývaru na ozdobu i ozvláštnění chuti.

89548267326b072bde71c85fa0c19884

Sedmikráskový salát

Potřebujete:
Sedmikráskové květy, libovolný druh zeleného salátu, ředkvičky, jarní cibulku, olivový olej, šťáva z citronu, sůl

Jak na to:
1. Ledový nebo zahradní salát natrhejte na menší kousky, přidejte na kolečka nakrájené ředkvičky, posekanou nať z jarní cibulky.

2. Posolte, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Navrch přidejte hrstičku sedmikráskových kvítků.

Náš tip: Do salátu můžete přidat i jiné druhy zeleniny  nebo další zelené bylinky, jako jsou například mladé listy pampelišky. Další nápady na zpracování pampelišek najdete ZDE.

 

Sedmikráskový olej
olive-oil-1028770_640-horzKromě toho, že sedmikrásky pěkně vypadají, mohou i pomoci při různých neduzích. Olej z nich se hodí na namožené a bolavé svaly a klouby.

Potřebujete:
plnou hrst sedmikrásek, 200 ml jojobového oleje

Jak na to:
1. Kvítky bez stonků nemusíte mýt. Oschlé nebo čerstvé je nasypte do sklenice s jojobovým olejem a nechte 8 týdnů louhovat na teplém a světlém místě.
2. Pak olej přelijte přes jemné síto nebo kávový filtr do čisté lahvičky.

Pro efekt můžete do průhledné lahvičky dva tři květy přidat na ozdobu. V tom případě před použitím olej přeceďte.

Sedmikráskový sirup (med) proti nachlazení
med ze sedmikrásky
Tinktura ze sedmikrásky se často využívá na kašel, záněty průdušek a také při astmatu. Pokud ji nemáte k dispozici, můžete ji nahradit sedmikráskovým sirupem, který si snadno podle tohoto receptu připravíte doma.

Potřebujete:
1/2 kg sedmikrásek, 2 citrony, 3/4 kg cukru, vodu

Jak na to:
1. Sedmikrásky dejte do nádoby a přidejte nakrájené citrony a tři litry vroucí vody. Nechte 24 hodin odstát nejlépe ve tmě a chladu.

2. Pak přiveďte pomalu k varu a vařte deset minut. Přeceďte přes síto, přidejte cukr a vařte pomalu do zhoustnutí.

3. Hotový sirup nalijte do vymytých uzavíratelných lahviček.

Kapary ze sedmikráskových poupat

Bylinkářka Monika Poledníková doporučuje také tuto delikatesku z nerozvitých květů sedmikrásek. Příprava je snadná.

Potřebujete:
1500 ml nerozvinutých květů sedmikrásek (2 sklenice)

150 ml bílého vinného octa
4 kuličky barevného pepře, 2 kuličky nového koření
cca ½ lžičky hořčičného semínka
trochu soli, vodu

Jak na to:

  1. Natrhaná poupata pečlivě omyjte a usušte. Do hrnce nalijte ocet, přidejte stejné množství vody a lžíci soli a nechte povařit přibližně 5 minut.
  2. Připravte si čistě skleničky, propláchněte je horkou vodou a na dno dejte koření. Pak skleničky naplňte poupaty sedmikrásek a zalijte zchladlým nálevem.
  3. Skleničky pečlivě uzavřete a postavte do hrnce. Asi do tří čtvrtin jejich výšky je zalijte vodou a takových 12 minutek zavařujte.
  4. Pak skleničky vyndejte, otočte víčkem dolů a na utěrce nechte vychladnout.
  5. Sedmikráskové kapary uchovávejte v chladu. Je perfektní do salátu nebo třeba na pizzu.
Foto: Pinterest