Vánoční cukroví - kokosové "raffaello" kuličky

Oblíbené nepečené cukroví: Kokosové kuličky á la Raffaello

Z tácu s cukrovím zmizí zpravidla nejrychleji, všichni se po nich olizují a vy nemusíte přiznávat, že jsou vlastně naprosto, ale naprosto jednoduché! Tady je recept na domácí „raffaello“ kuličky, dokonalé nepečené cukroví. 

 

Recept na bílé kokosové kuličky

Potřebujete:

1 slazené kondenzované mléko
(zkuste domácí ‚salko‘ podle našeho receptu
ZDE)
250 g kokosu  (do těsta + na obalování)
loupané mandle (pokud máme neloupané, nejdřív je spaříme vroucí vodou a oloupeme)
případně 1-2 vanilkové cukry

Jak na to:

Do přibližně 200 g kokosu přidáme vanilkový cukr a promícháme s kondenzovaným mlékem. Vznikne nám hustší hmota, ze které tvarujeme kuličky. Proklatě se přitom lepí na ruce – ale to je prostě daň za tuhle dobrotu. Lépe se pracuje, když hmotu dáme na 30 minut ztuhnout do ledničky. Doprostřed kuličky vmáčkneme mandli, znovu vykoulíme a obalíme v kokosu. 

Náš tip: Tvarování kuliček usnadní, když přidáme nastrouhané dortové oplatky nebo sušenky Vlnky. Kokosová hmota nebude tak lepivá. 

„Rafaelo“ kuličky chutnají nejlépe čerstvé, po delší době mají sklon tvrdnout, proto si jejich přípravu necháme doslova na poslední chvíli. Jsou hotové raz dva, takže když je nejhůř, zvládnete je udělat i na Štědrý den ráno 🙂

A pokud hledáte další tip na naprosto fantastické vánoční kuličky, určitě nepřehlédněte recept na medovníkové kuličky.