Mocnou zbraní z přírodní lékárny na bolesti krku a nachlazení je kurkuma. Máme pro vás hned dva recepty na účinné přípravky, které můžete mít doma vždy po ruce.

Kurkuma pochází z oddenků tropické rostliny kurkumovníku. Oddenky se podobají zázvoru, jenom jejich barva je sytě oranžová. Mleté koření má ostrou, štiplavou chuť. Skvěle se hodí do indické i thajské kuchyně, tvoří nedílnou součást kari koření. Uplatní se v pikantních jídlech.

recept-kurkumove-mleko Zlatým medem zlikvidujete bacily

Nejcennější látkou z mletého oddenku rostliny je kurkumin, který prášku propůjčuje jeho typickou barvu. Vyznačuje se velice silnými antiseptickými, antioxidačními, analgetickými a protizánětlivými účinky. Právě protizánětlivé účinky jsou ceněné ve chvíli, kdy lidé bojují s chřipkami a nachlazením. Zlatý med, směs kurkumy s medem (1 lžíce kurkumy na 100 g medu) zatočí s bacily stejně účinně jako antibiotika, a přitom nenaruší střevní mikroflóru. Když si směs uděláte, dejte ji do skleničky. Jestliže na vás viry a bacily útočí, vezměte si lžičku každou hodinu a nechte rozpustit v ústech. Do tří dnů je bolest v krku a nachlazení pryč.

TIP: Pokud v zimním období bojujete s nemocemi často, zkuste si vzít na pomoc i přírodní polysacharidy betaglukany.

 

Zázračný nápoj pročistí organismus

Stejně vynikající je i kurkumové mléko, které mnozí považují za doslova zázračný nápoj. I ono stejně jako zlatý med účinkuje proti nachlazení a bolestem v krku. Dále se užívá při poruchách trávení a průjmech, artritidě, ale třeba i bolestech hlavy. Detoxikuje játra, zlepšuje krevní oběh a čistí krev. Je velkým pomocníkem při rakovinách tlustého střeva, prostaty i prsou. Zmírňuje deprese. Jeho účinky rozšiřují přídavky dalších koření.

Příjemným zjištěním je, že si kurkumové mléko můžete připravit sami doma. Co budete potřebovat?

  • Samozřejmě mléko – zvolit můžete jak klasické, tak rostlinné (např. mandlové, kokosové)
  • Kurkumu
  • Skořici
  • Černý pepř
  • Kardamom
  • Med
  • Kokosový olej

 Postup:

Neobejdete bez menšího hrnce, sklenice, odměrky a sítka, kávové lžičky.

 1. Naplňte sklenici mlékem a vlijte mléko do hrnce. Postavte ho na plotnu. Oheň musí být velice mírný. Odměřte ¾ kávové lžičky mleté kurkumy a vsypte do mléka. Potom odměřte asi 1/4 lžičky umletého černého pepře. I ten přisypte do hrnce. Promíchejte. Přidejte k ohřívanému mléku kousek celé skořice nebo cca ¼ kávové lžičky mleté skořice, pokud zrovna nemáte doma celou. Dále několik celých semínek kardamomu či ¼ lžičky mletého kardamomu. Potom na lžičku vlijte trošku kokosového oleje – nemělo by být více než cca ¾ lžičky. Opět promíchejte.

2. Teď už můžete mléko v hrnci přivést k varu – pozor, abyste to doma neměli jako v pohádce Hrnečku, vař! Ztlumte plamen a nechte mléko několik minut povařit. Následně přeceďte přes sítko. Nakonec zbývá hotové mléko osladit kávovou lžičkou kvalitního medu a vychutnat si dobrý zdravý nápoj.

 Při nachlazení si kurkumové mléko dopřejte klidně každý den, nejlépe před spaním, protože podporuje i dobrý spánek!

 

 

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný