Ať mě milovníci italské delikatesy třeba utlučou kuchařskými čepicemi, pro bandu dětí tiramisu z mascarpone dělat nebudu. Mám levnější variantu a neváhám ji použít.

Říká se, že Češi chtějí všechno ošidit, aby měli za málo peněz hodně muziky. Prý jsme mistři náhražek. Nejsem sice příznivce vaření z kuřecích kůžiček, ale když mám pro bandu dětí udělat nějakou tu laskominu, nehodlám na ní finančně vykrvácet. Takže když jsem objevila levnější verzi tiramisu, riskla jsem to. Výsledek jsem dala otestovat dětem i dospělým. Všichni byli spokojení a chtěli hned další várku, to bych si s drahým sýrem rozmyslela, ale takhle jim ji klidně dopřeju. Řídím se heslem mého oblíbeného hrdiny z nesmrtelného filmu Vrchní, prchni: „Chuťově rozdíl nepatrný, cenově značný.“

Potřebujete

1 pomazánkové máslo, 1 lučinu,1 měkký tvaroh, 1 zakysanou smetanu, 2x vanilkový cukr, moučkový cukr, balíček piškotů, velký šálek silné rozpustné kávy (pro děti bez kofeinu), trochu rumu nebo brandy (to je spíš verze pro dospělé)

Jak na to

1. V misce ušlehejte máslo, tvaroh,  lučinu a zakysanou smetanu. Přidejte vanilkové cukry a podle potřeby doslaďte moučkovým cukrem.

2. Uvařte si velký šálek silné rozpustné kávy a nechte vychladnout. Nebo ji rovnou udělejte studenou.

3. Piškoty namočte v kávě a dejte do misky nebo skleničky. Pokryjte dno a dejte vrstvu krému. Pak znovu dejte vrstvu namočených piškotů. Ve verzi pro dospělé můžete piškoty zakápnout alkoholem.

4. Poslední krémovou vrstvu posypte kakaem a dejte tiramisu vychladnout do lednice, nejlépe přes noc, aby se krém a piškoty spojily. Z velkých misek vykrajujte jednotlivé porce, skleničky servírujte rovnou.

Náš tip: Po pár pokusech už dělám tiramisu jen do skleniček. Při porcování většího kusu se mi děti pokaždé pohádaly, čí kousek je větší. Takhle jsou porce stejně velké a je klid. :-)

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný