Také stále hledáte nějaký zaručený přírodní prostředek, který by vás zbavil žravých mšic? Jeden takový jsme pro vás našli v pořadu Polopatě.aphids-756836_640

Stejně jako si spousta lidí drží od pálivých papriček odstup, nemají je rádi ani mšice. Zkusit ho můžete také, protože vyrobit si postřik ostrý jako břitva vás nezruinuje. Kromě proto všichni zkušení zahradníci doporučují prostředky proti mšicím střídat. Tak ho proložte kopřivovým nebo česnekovo-řepkovým postřikem.

chili-pepper-621890_640Potřebujete
5 dkg pálivé papriky – čím pálivější, tím lépe
1 l vody
Trochu bílého alkoholu (vodka, gin, slivovice)

Jak na to
Papriky nadrťte do hrnce, zalijte vodou a uveďte k varu. Vařte dvě až tři minuty. Pak odstavte na 24 hodin. Výluh přelijte přes jemný cedník nebo plátno, přidejte alkohol, nalijte do rozprašovače a můžete použít k postřiku.

4 odpovedí

  1. dygestor

    Do vody se vám ani varem moc látek nevyextrahuje (účinně látky nejsou ve vodě rozpustné a zahřátím se degradují). Papriky pořádně nadrťte (menší hrst na 0,5 l lihu). Kupte si čistý líh (NE denaturák v oranžové flašce, to je hnus). Paprikovou drť do něho naložte na 1-3 dny a občas promíchejte. Přeceďte a nařeďte vodou na 50 % (líh : vodě v poměru 1:1).

    Nádobí, ve kterém jste měli papriky otřete kolečkem citrónu (capsaicin se rozpouští v kyselinách, alkoholu nebo tuku), vypláchněte lihem a pak umyjte jarem. Opakujte min. 2x.

    Odpovědět
    • Milan

      Neřekl bych, že se kapsaicin ve vodě neextrahuje. Když dávám do guláše rozdrcené papričky, je to taky řádně poznat. Guláš má ten správný říz. Takže ani varem neztrácí na účinku.

      Odpovědět
      • Simon

        Guláš samozřejmě obsahuje tuk – děláte ho na oleji/sádle a samo maso obsahuje tuk. Degradace teplem neprobíhá, až nad 200 stupňů.

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný