Vánoční cake pops

Pokud už máte hotové klasické české cukroví, možná vám zbyla energie na malé experimenty. Zkuste vánočně ozdobené cake pops – kuličky na špejli. 

Dobrota ze Států se podobá lízátku a zvlášť děti se do ní snadno zamilují. Velikost je tak akorát a krásně nazdobená barevná čokoláda přímo láká k nakousnutí. Samotná výroba je velice jednoduchá, jen trochu časově náročná. Náš recept je na maximum zjednodušený a rychlý.

Co potřebujeme

Na vnitřek: 

350 g jakéhokoli piškotového nebo třeného těsta – zkuste náš osvědčený recept na piškot  
(u „opičkového“ dortu), nebo potřebujete-li mít rychle hotovo, klidně si v nouzi ušetřete čas kupovanou bábovkou apod.

100 g mascarpone

60 g Nutelly

Na obalení: 

200 g bílé čokolády

červené potravinářské barvivo (práškové či gelové)

lžičku oleje

ozdoby či barevné sypání

+ špejle 

Toto množství surovin by vám mělo vystačit na 20 kousků.
Ale velikost kuliček si samozřejmě můžete upravit podle libosti. 

Jak na to

cake-pops-286180_19201. Podle svého oblíbeného receptu si dáme upéct těsto. Vychladlé potom ručně nebo v robotu najemno rozdrobíme.

2. Do drobenky přidáme mascarpone i Nutellu a důkladně promícháme. Těsto by mělo být lepivé a držet pohromadě. Z hotové hmoty tvarujeme kuličky, které dáme aspoň na hodinku ztuhnout do lednice. Nevychlazené kuličky později špatně drží na špejli.

3. Mezitím si ve vodní lázni necháme rozehřát trochu čokolády, namáčíme do ní konec špejlí a ten zapíchneme do vychlazených kuliček (pozor, nezapichujte zbytečně hluboko, maximálně do půlky kuličky!). Pak je dáme na půl hodiny do mrazničky, aby se nám s nimi později dobře pracovalo. 

4. Ve vodní lázni rozpustíme zbytek čokolády (vybíráme si co nejmenší nádobu, aby vrstva čokolády byla dost vysoká a kuličky se nám pohodlně namáčely). Čokoládu obarvíme barvivem rozmíchaným v trošce oleje.

5. Kuličkou v čokoládě pomalu otáčíme, aby se nám udělala rovnoměrná vrstva ze všech stran, mírně oklepeme a kuličku potom načančáme sypaným zdobením, fondánem, ozdobami z jedlého papíru apod. Hotové kousky zapíchneme např. do aranžovací hmoty či jiného praktického stojánku (polystyrenu či propíchané otočené krabice) a na 30 minut dáme zase ztuhnout do mrazáku nebo je až do podávání necháme v lednici.

Náš tip: Těsto můžete různě obměňovat a udělat třeba kokosovou variantu. Místo mascarpone a Nutelly do něj pak vmíchejte čokoládový krém připravený z 200 g čokolády, 100 ml smetany a lžíce másla. Kromě toho zkuste do těsta přidat i dvě lžíce výrazné marmelády. Možností je spousta.