Na skořicových šnecích si ulítáváme my i děti. Na Velikonoce můžete ze stejného těsta místo obvyklých rolek udělat zajíčky – určitě jimi nepohrdnou ani koledníci. 

Potřebujete:

Základem na skořicové rolky je kynuté těsto. Zatím s jejich přípravou nemáme moc zkušeností, takže jsme tentokrát otestovali tento recept (jestli máte na rolky svůj vlastní osvědčený recept, budeme rádi, když se o něj podělíte v komentářích na stránce dole :)).

Na těsto: 
250 ml plnotučného mléka
25 g droždí (trochu víc než půlka kostky)
400 g hladké mouky
2 plné lžíce + 2 lžičky moučkového cukru
60 g rozpuštěného másla
1/2 lžičky soli
(některé recepty přidávají 1 vejce, nic jím asi nezkazíte)

Na náplň: 
100 g povoleného másla
6 lžic hnědého cukru nebo krupice
3 lžičky skořice

+ vejce na potření a cukr na posypání

Jak na to:

1. V mističce si smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí a 2 lžičky moučkového cukru a necháme 15 minut kvásek pracovat. 

OK_DSC_0293-ok OK_DSC_0295-ok
2. Do velké mísy si mezitím připravíme mouku se 2 lžícemi moučkového cukru, solí, vychladlým rozpuštěným máslem a přidáme kvásek. Promícháme těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout něco přes hodinu.

OK_DSC_0297-ok OK_DSC_0299-ok
3. Těsto by mezitím mělo zdvojnásobit objem. Nakynuté těsto jsme si rozdělili na dvě půlky, aby se nám s ním lépe pracovalo. Na pomoučeném vále jsme ho vyváleli do tenka na obdélník na užší straně cca 25 cm.

OK_DSC_0301-ok
4. Placku těsta potřeme po celé ploše máslem – musí být změklé tak, aby se dalo lehce roztírat. Potom těsto rovnoměrně posypeme cukrem smíchaným se skořicí. Posypané těsto můžeme přejet válečkem, abychom cukr trochu zamáčkli.

OK_DSC_0306-ok OK_DSC_0308-OK
5. Plát těsta zatočíme do rolády a tu nakrájíme na přibližně 2,5 cm široké kousky. Vyskládáme si je na pečicí papír na pekáč. Několik rolek si rozmotáme a uděláme z nich uši – proužek těsta spojíme do oválku a ten přimáčkneme k „hlavě“ a konce zahneme do tvaru zaječích uší. Necháme pod utěrkou ještě 15 minout.

OK_DSC_0312-OK
6. Potom rolky potřeme našlehaným vajíčkem, posypeme krystalem a zajícům vmáčkneme oči a čumáčky z brusinek, rozinek, sušených švestek apod. Pozor, mají tendenci vyjíždět, jak těsto při pečení nabíhá.

7. Plech dáme do trouby předehřáté na 190 °C  a pečeme přibližně 18 minut dozlatova. Hotové rolky-zajíce necháme 10 minut zchladnout.

OK_DSC_0320-ok
Našim zajíčkům se uši na první pokus při pečení všelijak pokroutily – ale nikdo přece není dokonalý, že? :) Po upečení jsme je dozdobili  zapíchnutými zoubky z rozkrojených mandlí, takže teď si v nich může každý představit, co chce – myšky, nebo zajíce :)))

warm-winter-wishes realmomkitchen.com
A tady je názorná ukázka, že to může dopadnout i lépe :-)

 

Foto: Jaksiudelat.cz, Warmwinterwishes.blogspot.czRealmomkitchen.com

 

 

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný