Nejlepší nepečené cukroví: Vosí hnízda vyžadují trik

Milujete vosí hnízda alias včelí úly či úlky a chystáte se do nich letos taky pustit? Tak to by se vám mohl hodit náš dobrý tip, aby se těsto nelepilo a šlo dobře vyndavat z formiček. Jinak se hnízda trhají.

Na úlky potřebujete

Na těsto

200 g mletých piškotů
180 g cukru moučka
80 g másla
4 lžíce rumu
2 lžíce vody
3 lžíce kakaa

Na náplň

1 prolisovaný vařený žloutek
80 g cukru moučka
2 lžíce rumu
1 syrový žloutek
1 lžíce kondenzovaného mléka

45 piškotů na podložení

Jak na to

Ingredience na těsto smíchejte a nechte na půl hodiny odpočinout v lednici. Pak si připravte náplň a formičky. Lepší jsou ty otvírací, než vyklepávací. Náš tip: Aby se hnízda nelepila, vypomůžete si malým trikem. Uděláte z těsta kouličku, kterou dobře obalíte v moučkovém cukru. Tu pak dejte do formičky a zatlačte. Vyklepnout či vyndat pak půjde snadno a bez trhání. Pokud nechcete zvyšovat dávku cukru, jednoduše vyložte formičku kouskem potravinové fólie nebo mikrotenu – to je druhý osvědčený trik, který vám při výrobě úlků usnadní práci a ušetří nervy.

Hotové úlky lžičkou naplňte a přiklopte vypouklou stranou piškotu. Postavte, otevřete formičku a opatrně vyndejte. Nebo si je nejdříve všechny připravte a plňte až nakonec najednou.

Jednodušší je výroba s otvíratelnými formičkami. Pro lenivce je dobrou alternativou kupovaná směs na těsto.
Jednodušší je výroba s otvíratelnými formičkami. V časové tísni je dobrou alternativou kupovaná směs na těsto.

 Zjednodušenou náplň uděláte z vaječného koňaku, másla a cukru. Postup výroby je stejný.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Maru