I když nejste žádný velký pěstitel, můžete mít i teď na okně do týdne  čerstvé bylinky. Zkuste řeřichu, která bude skvělá do pomazánek, salátů i jen tak na pečivo s máslem.

Není na světě člověk ten, aby nedokázal vypěstovat řeřichu. Řeřicha setá je bylinka, kterou nejen neudoláte, ale navíc ji budete sklízet průběžně. Má svěží, trošku štiplavou, chuť a kromě toho i vysoký obsah vitamínu C.

Jak ji vysít

Je to jednoduché. Já nedám dopustit na plochou misku, na kterou rozložím buničitou vatu nebo i obyčejnou navlhčenou papírovou utěrku. Posypu semínky a dám na teplé a světlé místo. Mám už takové vyhlídnuté na okenním parapetu nad radiátorem. Další možností je dát semena na tenkou vrstvu substrátu a dobře zalít, ale to je na mě moc pracné a špinavé. Do týdne sklízím a vy budete také. Jen si pamatujte, že je potřeba stříhat bylinky s dlouhým stonkem. Pak už jí můžete použít podle chuti. Já ji například přidávám do oblíbeného bylinkového másla. Když jednu dávku řeřichy dostříhám, vyseji novou. V zimních měsících je to tak každé dva až tři týdny.

Bylinkové máslo

herbed-cheese-butterPotřebujete – změklé máslo, čerstvé bylinky, mořskou sůl, česnek a mletý pepř

Jak na to

Bylinky dobře opláchněte, osušte a pak nasekejte. Rozměklé máslo dejte do misky. Přidejte bylinky prolisovaný česnek, sůl a pepř. Dobře promíchejte a dejte na alobal. Zabalte, vytvarujte do válečku a dejte do lednice. Výhoda válečku je v tom, že si pokaždé ukrojíte plátek tak tlustý, jak potřebujete.

 

Foto: themccallumsshamrockpatch.com

Nechte vzkaz

Váš email nebude veřejný

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..