Přinesli jste si domů krásné jahody, ale po pár hodinách vypadají, jak to říct – lehce unaveně? Tyhle triky vám pomohou udržet je dlouho čerstvé.
Sezonu šťavnatých červených plodů vyhlížíme už od jara a těšíme se na jahodové orgie. Koláče, marmelády, koktejly, nebo jen tak se smetanou… A když nestačí úroda ze zahrádky, vyrazíme na samosběr. Jakmile donesete domů větší množství jahod, může vám náladu zkazit jejich velmi krátká trvanlivost. Rychle vadnou a otlačená místa začínají ještě rychleji hnít.
Ale i na to existují jednoduché triky, které můžete vyzkoušet:
🍓 Jakmile jahody donesete domů, vložte je do skleněné dózy s víčkem a dejte do lednice. Tím jejich životnost prodloužíte až na 2 týdny. Přesvědčte se ale, že je do sklenice ukládáte suché.
🍓 Před uložením do sklenice je můžete na chvíli namočit do misky s mírně octovou vodou, ale potom důkladně nechte oschnout, např. na utěrce.
🍓 Povadlé jahody na pár minut hoďte do misky s trochou studené vody a spoustou ledu, zase se trochu zpevní a rozzáří.
Ale vůbec nejlepší je, když všechny jahody co nejdřív zužitkujete. A skvělým způsobem je i tenhle recept, podle kterého si můžete připravit domácí jahodovou zmrzlinu!